VERSCHILLENDE PRESENTATIESOORTEN DIE BELANGRIJK ZIJN VOOR JOUW BUSINESS MET AI
KNOWLEDGE.
Dankzij de lockdowns en de COVID-maatregelen is het veel duidelijker dat ‘interactie’ niet vanzelfsprekend is. We namen ‘interactie’ voor lief en koesterden het niet meer als een levensbehoefte die in de hele piramide van Maslow noodzakelijk is. Dan heeft onze hele samenleving toch al een enorme verschuiving gemaakt; door smartphones en social media zijn we de hele dag online. Dit alles brengt dan ook een uitdaging mee voor onderwijsinstellingen: hoe kan je een jonge doelgroep als leerlingen/studenten blijven boeien met zoveel afleiding om hen heen? Kunnen we deze uitdaging zo aanvliegen dat we er een nieuwe manier van lesgeven mee kunnen creëren?
We zien geregeld voorbijkomen: traditionele presentaties met simpele slides vol tekst, bullet points en cliché-afbeeldingen. Wij hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit soort presentaties niet bepaald inspirerend zijn. Toch lijkt het alsof iedereen nog weleens vergeet dat we intussen in een tijdperk leven waar we veel meer met presentaties kunnen en zelfs móeten doen.
Of we het nu hebben over regulier onderwijs, zoals lessen van middelbare scholen of colleges van hogescholen en universiteiten, of opleidingen op afstand van leerinstituten, tegenwoordig doen we vooral kennis op vanuit onze eigen woonkamers. Dat vereist niet alleen een andere manier van denken – hoe geven we vorm aan een digitale opleiding of les – maar ook een andere manier van presenteren van je les: hoe breng je kennis via deze weg zo over dat je doelgroep geboeid blijft en blijft onthouden wat je ze probeert bij te brengen?
Dat we nu allemaal volgens het ‘nieuwe normaal’ ons werk doen en onze opleidingen volgen, vereist dus van onderwijsinstituten en de bijbehorende docenten dat zij zich aanpassen. Waar een zwart-wit presentatie met alleen maar bullet points in een grote collegezaal al voor veel gegaap en afgeleide studenten zorgde, zal dat in een digitale wereld nog veel erger zijn. Studenten kunnen nu immers gewoon wegklikken en zich focussen op iets anders. De uitdaging zit hem dus in het vasthouden van de aandacht van je (online) doelgroep en zo de kennis die je ze wil aanleren effectief over te brengen.
De vraag die je ons waarschijnlijk zal stellen op basis van deze uitspraak is “Hoe moeten we dat dan aanpakken?” Wij geloven erin dat er veel verschillende manieren zijn om een presentatie en/of les een stuk memorabele en interactiever te maken. Je wil immers dat leerlingen en studenten onthouden wat je ze meegeeft. Met deze tips kan je daar in ieder geval mee aan de slag gaan.
Wij hebben nog weleens de ervaring dat docenten en communicatiespecialisten op hun eigen stoel blijven zitten. Het blijft makkelijk om terug te vallen op de traditionele manier van lesgeven, want “zo hebben we het altijd al gedaan”. Natuurlijk doen wij als presentatiespecialisten hard ons best om onderwijsinstellingen en docenten te laten zien wat er mogelijk is binnen de voor hun gestelde kaders. We kleden presentaties voor hen creatief aan en laten de designs maken en testen door jonge mensen om zo een poging te doen aan te sluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. Helaas gebeurt het regelmatig dat de creativiteit er in het creatieproces weer uit wordt gefilterd; designs worden geformaliseerd en creatief uitgekleed en voor we het door hebben zijn we afgedreven van de belevingswereld van de doelgroep en creëren we naar de behoefte van de docenten. Maar zij zijn immers niet degenen die de stof moeten onthouden en toepassen… Tijd dus om het onderwijs nu écht af te stemmen op de belevingswereld van de jonge doelgroep! Betrek de studenten en laat de old school manier van lesgeven los. Er zijn onderwijsinstellingen die hier al druk mee bezig zijn. Zo hebben we samen met het Albeda College een mooi project gerealiseerd!
Al voor de coronacrisis losbarstte gingen wij met het Albeda aan de slag om voorlichtingspresentaties voor 13- tot 20-jarigen interactiever te maken. Hierbij behandelden we vraagstukken over welke voorlichters ingezet konden worden tot welke content interessant is om te delen. Net toen alle nieuwe presentaties af waren en het team klaar was om de voorlichtingen in de nieuwe stijl te gaan geven, brak het coronavirus uit. Door enorm snel te schakelen – daarvoor petje af naar het Albeda! – zijn de presentaties binnen anderhalve week omgezet naar Prezi Video, een tool die interactie biedt tussen de studenten en docenten en een nieuwe manier van voorlichten binnen het Albeda heeft weten te introduceren. De tool wordt nu ingezet binnen de colleges Horeca en Zorg.
Een ‘makkelijke’ manier om spannender te onderwijzen is door andere tools te gaan inzetten. Trigger docenten om af te stappen van hun standaard PowerPoint slides en eens open te staan voor nieuwe innovatieve en meer interactieve tools. Een goed voorbeeld hiervan zijn de tools Prezi, Prezi Video, Canva en Visme, die zich perfect lenen om in het onderwijs een nieuwe manier van lesgeven mee te creëren.
Prezi staat al lange tijd bekend om de interactieve presentatieconcepten die ze neerzetten. Met de lancering van Prezi Video vorig jaar werd deze tool de een vernieuwde vorm om online te presenteren. Je blijft als presentator in beeld en blijft zo in contact met je content én je publiek. Het is dan ook niet gek dat veel onderwijsinstellingen en docenten in het buitenland deze tool in gebruik hebben genomen voor hun onlinelessen, bekijk hier enkele voorbeelden. Door aantrekkelijke visuals – denk aan slim vormgegeven grafieken en infographics, handige highlights of ondersteunend beeld – te combineren met bewegend beeld van de docent wordt leren niet alleen een stuk makkelijker, maar zeker ook leuker. Je kan video’s vooraf opnemen of je studenten live te woord staan, ondersteund door de visuals die je eerder al hebt gemaakt. Oftewel: geen basic slides meer, geen krakende voice-over, maar een interactieve, effectieve manier van presenteren en dus lesgeven.
Canva en Visme zijn op hun beurt tools die het makkelijk maken voor niet-designers om aantrekkelijke presentaties en andere visuals te creëren. Dankzij de verschillende aantrekkelijk presentatietemplates die beschikbaar zijn, kan je altijd een aesthetically pleasing design maken en kan je afstappen van de standaard PowerPointopmaak waar je mee gewend was te werken. Ook biedt Canva de optie om nu makkelijk online te presenteren.
Het is de moeite waard om eens na te denken over andere tools die de jonge doelgroep tegenwoordig gebruikt, denk bijvoorbeeld aan TikTok en Instagram. Het grootste deel van de dag zijn de leerlingen daarop actief en er bestaan tegenwoordig al steeds meer cursussen die op instagram worden aangeboden in een besloten community. Je hoeft geen hele e-course te ontwikkelen met dure video’s in een online leeromgeving. In plaats daarvan kan je ‘gewoon’ het lesmateriaal delen in instagram stories, via een video, polls of gewoon een post. Iets dat je leerlingen en/of studenten toch al gebruiken. Het wordt ook wel micro-learning genoemd, ofwel lesstof aanbieden in relatief kleine leereenheden.
Misschien zal het gehele onderwijs nog niet naar deze tools verschuiven, maar het is in ieder geval verstandig om hier eens in te duiken, al is het alleen maar om je te kunnen verplaatsen in de belevingswereld van de studenten en/of leerlingen.
De Stenden Hotelschool heeft een online academy opgezet, waarin ze specialisten uit het werkveld aan het woord laten om zo hun studenten op een creatieve manier te voorzien van de kennis die ze nodig hebben. Door de verschillende experts in verschillende studio settings te plaatsen, werd er afwisseling voor de studenten gecreëerd. Ook heeft Stenden naar aanleiding van de online academy besloten dat niet alleen de lessen, maar ook de voorlichtingen in een nieuw jasje gegoten zullen worden, om zo de kennisoverdracht te stimuleren. Dit hebben ze met Prezi video gedaan.
Niet alleen de afwisseling in presentatievorm is voor de studenten/leerlingen heel belangrijk, ook zullen zij langer geboeid blijven wanneer zij zelf een rol spelen in de colleges. Er is immers voor jonge, snel afgeleide mensen niet veel aan om alleen maar naar een pratende docent te blijven kijken. Daarom is het een goed idee om de lessen ook interactief te maken, iets wat tegenwoordig heel goed realiseerbaar is met alle onlinemogelijkheden. Hierbij kan je denken aan stemmen, raadsels, break-out rooms of misschien wel samen visueel brainstormen. Miro en Mural zijn tools die hier uitermate geschikt voor zijn.
Om te zorgen dat je je als onderwijsinstelling goed in de doelgroep kan blijven verplaatsen en er zo voor kan zorgen dat je studenten en/of leerlingen hun aandacht bij de les kunnen houden, is het belangrijk om je skill set te vergroten. Een nieuwe manier van online lesgeven en presenteren vereist immers nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld op het vlak van presentaties creëren. De University of Hong Kong is hier een goed voorbeeld van. Zij kozen ervoor om docenten én studenten een training presentatie design te laten volgen, zodat zij online sterker kennis kunnen overdragen. Je leest er hieronder meer over.
Voor de University of Hong Kong is het van belang dat een groep van meer dan 70 MBA-studenten hun studie nu, door COVID-19, online kunnen volgen. Om ze hierop voor te bereiden hebben wij een online workshop gegeven die de studenten de skills & tools geeft om zelf vanaf het begin hun projecten goed in te richten. De workshop – Presentation Design for Non-Designers – begon met de gehele groep, maar werd vervolgens opgedeeld in losse breakout sessions, die ieder door een trainer werden geleid. Zo leerden de studenten meerdere vormen van online tools kennen en werden ze tegelijkertijd klaargestoomd voor het sterk online inrichten van hun eigen projecten en presentaties.
Hierbij willen wij dan ook een oproep doen aan alle onderwijsinstellingen en docenten namens de studenten en leerlingen die al maanden online les krijgen: start met het verkennen van een nieuwe manier van lesgeven, drop old school (als je dat nog niet had gedaan uiteraard :-). Probeer buiten de comfort zone van de veilige PowerPointpresentatie te kijken. Durf creatief te zijn binnen de kaders die je hebt en stap in de belevingswereld van je studenten/leerlingen. Zij moeten immers met plezier blijven leren! Laten we hier “het nieuwe normaal” van maken.
Malmberg heeft een super leraren podium tijdens de nationale onderwijsweek
Er zijn ook zoveel voorbeelden van docenten die volledig buiten hun comfort-zone gegaan zijn afgelopen periode. Malmberg zet deze mensen in de spotlight op deze het super leraren podium.
Wij willen ook dolgraag hierbij ondersteunen!
Wil jij ook onderscheid maken en een voortrekker worden van deze nieuwe manier van lesgeven? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken! Of laat jouw gegevens achter en wij nemen contact op met jou.
In deze blog nemen we je mee door de verschillende soorten presentaties die belangrijk zijn voor je bedrijf
PRESENTATIE TRENDS & tools 2022. Het eind van 2022 is in zicht. Dat betekent dat het tijd is om, zoals we ieder jaar doen, onze
In deze blog nemen we je mee door de verschillende soorten presentaties tools die belangrijk zijn voor je bedrijf of jezelf!
Present Savvy | Savvy Lab
Any questions related to Een nieuwe manier van lesgeven?
🟢 we are online
WhatsApp us