Home » Keynote sprekers onder de loep

Keynote sprekers onder de loep.

Keynote spreker: een begrip waar je tegenwoordig in presentatiewereld niet meer omheen kunt. Je komt dit soort sprekers tegen op congressen en evenementen. Het zijn die welbespraakte, goedgebekte, oneliner-spugende creatievelingen. Ik vroeg mij af: wat is een keynote spreker nu precies? En hoe kijken zij tegen de waarde van een goede presentatie aan?
INHOUD:

Trigger 1

Wij als presentatiespecialisten verbazen ons al lange tijd over de kwaliteit van de content (inhoud van de presentatie/het verhaal), het design (de visuele of fysieke ondersteuning) en de delivery (de manier van presenteren) van de zogeheten keynote presentaties.

Een aantal jaar geleden moest ik zelf een spreker regelen voor een evenement. Ik regelde voor een opdrachtgever een spreker voor een event waarvoor de investering behoorlijk was voor 1 uur. Aangezien presentaties maken mijn specialisme is, bood ik hem aan om eens (gratis) naar zijn presentatie te kijken, zodat ik zeker wist dat het professioneel en aansprekend zou zijn. ‘Nee dank je, dat lijkt me niet nodig’, was de reactie die ik kreeg. Het resultaat? Een minimale performance met een super teleurstellende presentatie die in mijn perceptie onder niveau was voor de tijd & geld investering.

Trigger 2

De tweede trigger voor mij om de benaming ‘keynote spreker’ te onderzoeken was mijn eigen performance begin dit jaar. Ik mocht een TopTalk geven tijdens de Hotellotop begin dit jaar. Ik heb mijn persoonlijke verhaal mogen vertellen voor 800 personen in de RAI Amsterdam. Dit was voor mij als presentatiespecialist de omgekeerde wereld: van ‘back-office’ naar ‘front-of-the-house’. Ik heb de stappen die sprekers moeten maken op dezelfde manier mogen beleven.

Dit is mijn ervaring:

  1. Verhaal schrijven, verhaal herzien, verhaal oefenen, verhaal opnieuw schrijven, verhaal toetsen bij je omgeving, verhaal definitief maken (een soort van).
  2. Vaststellen obv je verhaal waar je de emotionele impact kracht bij moet zetten, complexiteit moet visualiseren, in ieder geval hoe je de boodschap nog mooier, krachtiger kan maken voor je publiek
  3. Nadenken en visualiseren hoe je de boodschap op een zo goed mogelijk manier kan overbrengen met zintuigen te prikkelen en daardoor een herinnering creëren
  4. Aan de slag met je visuals. Ik heb gekozen om videoshots te gebruiken om mijn verhaal te versterken (zie video hiernaast)
  5. Oefenen, oefenen, timing, oefenen!

Of het goed ging? Ik heb ervaren dat het echt een kunst is om een goed verhaal met een boodschap te brengen, dat het super spannend is om op een groot podium te staan (hoe beweeg je je bijvoorbeeld op zo’n grote oppervlakte?) en dat het echt know-how vraagt om echt iets impactful neer te zetten.

Onderzoek

Dit waren de triggers waardoor ik heb besloten om, samen met mijn team, een onderzoek te starten naar wanneer je nu precies een keynote spreker bent. Welke eisen en verwachtingen komen daarbij kijken? Wat moet je juist wel/niet doen als keynote spreker? Wat inspireert hen? En, essentieel: hoe inspireren zij hun publiek?

Dolblij ben ik dat ik al 7 namen namen uit de (grote en kleine) sprekerswereld heb mogen interviewen (veel dank daarvoor) over hun kijk op het sprekerschap.

Eerste bevindingen

Natuurlijk kunnen we je alvast een sneak peek geven van onze resultaten. Wat namelijk bleek uit alleen al de interviews met de keynote spreker, was het volgende:

  1. Het meerendeel van hen vindt dat er te weinig echt goede professionele sprekers zijn in Nederland.
  2. Er worden verschillende definities gegeven van de term ‘keynote spreker’, waarbij er weinig overlap te vinden is.
  3. Veel van de sprekers geven aan dat het gebrek aan sprekers in Nederland kan worden aangepakt door binnen het onderwijs al te beginnen met het sturen van leerlingen om betere presentaties te leren geven.
  4.  Het meerendeel van de sprekers geeft aan dat sprekers het spannend vinden om te innoveren wat betreft visuele ondersteuning vanwege de technische risico’s – ze spelen liever op safe.

Hulp gezocht

De resultaten zijn dermate interessant dat we graag dat we bij de verdere uitwerking graag een student(e) van een hogeschool/universiteit bij het onderzoek willen betrekken om het onderzoek naar een hoger niveau te tillen. We willen het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek namelijk valideren, onder andere door onze bevindingen te ondersteunen aan de hand van wetenschappelijke theorieën.

Ken jij die student(e) die ons wil ondersteunen in dit onderzoek? Neem dan snel contact met ons op zodat wij samen dit interessante en waardevolle onderzoek kunnen uitwerken en kunnen delen.

Ook zijn we bezig met het verzamelen van nóg meer waardevolle content. Dus, ben je een keynote spreker en wil je ook jouw visie omtrent keynote presentaties en professioneel spreken met ons te delen, neem dan direct contact op met mij door te mailen naar mandy@www.presentsavvy.com of me te bellen op +31(0)70 2210459

To be continued…

Naast de (keynote) sprekers hebben we tevens een aantal sprekersbureaus benaderd om te vragen naar hun visie op de wereld van sprekers. Ook hebben we besloten de andere kant van het spectrum te belichten door event managers aan het woord te laten. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het regelen van sprekers voor evenementen en beslissen wie er op het podium komt te staan.

Zoals je begrijpt is ons ‘kleine’ onderzoek een stuk groter en waardevoller geworden dan wij in eerste instantie hadden verwacht. Er is zelfs zoveel interesse voor dat er nu zelfs sprekers naar ons toe komen om hun bijdrage te kunnen leveren! To be continued…

MEER BLOGS.