Home » Trends & tools voor (online) visuele contentcreatie

TRENDS & TOOLS VOOR (ONLINE) VISUELE CONTENTCREATIE.

Op het moment vindt er een enorme ontwikkeling plaats op het gebied van online tools. De Adobe familie is de holy grail onder de designtools, maar door de opkomst van de vele online tools is dit langzamerhand aan het veranderen. Designen wordt ook toegankelijk voor non-designers. Neem bijvoorbeeld Canva, deze tool heeft inmiddels al meer dan 15 miljoen gebruikers.

Lees in deze blog wat visuele content is, waarom het belangrijk is, hoe je het kan maken en hoe je nog beter kan worden! Lees je mee?

 

INHOUD:
Generation Z is een master in het gebruiken van smartphones en online tools. Deze generatie kan met gemak een video in elkaar zetten of een mooie Instagram visual creëren. Het is lastig om dit bij te benen. In de creatieve beroepen, zoals designer, marketeer en communicatiespecialist, is de tijd van uren of zelfs dagen besteden aan het ontwikkelen van visuele content voor traditionele platformen voorbij! Digitale platformen hebben de manier van interactie en communicatie, en dus ook de manier waarop bedrijven hun klanten bereiken, veranderd. Dit heeft geleid tot een verschuivingin creatieve elementen – van hoe digitale content gecreëerd wordt tot hoe deze gebruikt wordt en waar. Artificial intelligence zal dit landschap nog sneller veranderen. Heb je al eens gekeken naar Adobe Sensei? ‘Zullen al deze nieuwe technologische ontwikkelingen mijn baan dan overnemen?’, hoor ik je denken. Zeker niet! In de toekomst draait het allemaal om creativiteit. Je taken zullen zeker verschuiven met het veranderende landschap. Werknemers die de nodige technische kennis hebben èn creatief zijn zullen uitblinken in hun werk!
Visual content is een vorm van communicatie waarbij een boodschap wordt overgebracht in de vorm van beeld. De kracht van visuele content is dat het laagdrempeliger en overtuigender is dan tekst. Het is een enorm effectieve manier van communicatie. Dit komt doordat beeld 60.000 keer sneller wordt verwerkt door onze hersenen dan tekst.
  • Fotografie: gebruik foto’s i.c.m. tekst en overtuig! (Onthoud: geen cliché, geen slechte kwaliteit, geen praatje plaatje – veerkracht is niet per se een veer bijvoorbeeld)
  • Video: video’s zijn effectief voor het presenteren van een probleem en het tonen van oplossing die jouw product/dienst biedt. Daarnaast kan je beter je brand overbrengen omdat het een emotie teweegbrengt. Video is booming!
  • Infographics: makkelijk data en statistieken weergeven of gewoon om complexiteit te versimpelen.
  • Presentaties: presentaties worden gebruikt voor grotere/meerdere onderwerpen. Erg effectief om mensen engaged met je content te houden.
  • Illustraties: strak of speels, een illustratie is effectief. Echter roept het vaak minder emotie op dan een foto of een video.
  • Screenshots/demo: je publiek inzicht geven in je dienst/product vanuit een ander perspectief. Je kan je claims ondersteunen. Bijv. door het aantal sales of reviews o.i.d. te tonen.
  • Memes: positieve emoties uitlokken bij je doelgroep. Humor is altijd effectief.
  • Animated post: een visual met animaties erin verwerkt. Inkomende tekst, een zoom op een foto etc.
  • GIFs: dat lijkt weer helemaal hot te zijn. In de jaren ’90 stonden PowerPoints er vol mee en in 2000 was het ouderwets, in presentatieland en online is het terug van weggeweest.

Feiten

  • Sneller: visuele content wordt 60.000 keer sneller verwerkt
  • Emotie: een post met een afbeelding roept een bepaald ‘gevoel’ op, een gevoel dat ervoor zorgt dat de attitude verandert ten opzichte van het merk.
  • Effectiever: 65% van de mensen zijn visual learners, daarnaast is 90% van de informatie die binnenkomt in het brein visueel. Het is dus logisch te gebruiken waar mensen van nature psychologisch tot aangetrokken zijn.
  • Meer resultaat/bereik: visuele content wordt vaker gedeeld, dus meer exposure van het merk.
Feiten
Hoe kies ik de juiste tools?

Hoe kies ik de juiste tool?

Wat je ziet gebeuren is dat er bijna elke dag (althans, dat lijkt zo) een nieuw bedrijf een tool aanbiedt voor visuele content creatie. Sinds dat wij, Team Present Savvy, op onderzoek uit zijn gegaan, worden we goed getarget op Instagram met allemaal nieuwe tools waarmee je video’s, post, websites, infographics kan maken! Maar welke moet je kiezen?

Als designer, marketeer of communicatiespecialist (en in andere creatieve beroepen) heb je vaak te weinig tijd om in deze tijd goed en snel visuele content te creëren. Je bent gedwongen om efficiënt te werken. Wij hebben alvast een vergelijking van de verschillende content tools gevisualiseerd om het kiezen van een tool wat makkelijker te maken. Bekijk de positioning map, je ziet hier nog maar 1/3 van het aanbod in tools.

Eén van deze tools (de bekendste tool) is Canva. Met Canva kan je bijna alles wat met visuele content te maken heeft creëren; een logo, visitekaartje, social mediavisuals, posters, uitnodigingen, et cetera. Je kan alleen geen video’s creëren in Canva. Canva heeft een drag-and-drop systeem waardoor het maken van visuals erg makkelijk gaat. Je hebt geen technische kennis nodig! Er zijn een aantal tools die ongeveer hetzelfde werken als Canva, dit zijn onder andere Visme en Crello. Zoals je in onze vergelijking kunt zien, heeft Visme meer features dan Canva en Crello. Om deze reden zullen we ook Visme bespreken en gebruiken in de training.
Een andere tool die we zullen gebruiken in de training is Prezi. Present Savvy is één van de twintig Prezi Experts in de wereld. Daarom zijn wij de aangewezen partij om jou te helpen bij het leren gebruiken van deze tool. Wij geloven dat Prezi een van de innovators is binnen de presentatiewereld. Je kan bijvoorbeeld werken in de cloud met Prezi.
De tool Visme is vergelijkbaar met de Canva, de vorige tool. In een groot opzicht werken de twee hetzelfde, maar zou ik beveel Visme aan bij designers met meer ervaring in het ontwerpen van presentaties. Ondanks dat er een ruime keuze is uit design opties, vraagt het enig inzicht in de vele aanpassingen die je kan maken binnen de tool. Wel zie je dat zij vollop in optwikkeling zijn en geweldige templates hebben.
Adobe speelt gelukkig goed in op de behoeften van de markt. Ook zij hebben nieuwe tools uitgebracht; drie tools die onder Adobe Spark vallen (Spark Post, Spark Video en Spark Page). Met Adobe Spark kun je eenvoudig social graphics, webpagina’s en korte video’s maken.

Voor marketeers en communicaties specialisten

De beste marketeers en communicatiespecialisten zijn degene die zich het beste weten aan te passen aan de continu veranderende omstandigheden. De marketeer moet tegenwoordig ook een content marketeer zijn en een designer. De wereld ligt aan je voeten en je moet heel hard mee rennen. Met deze ontwikkelingen kan je als marketeer je creatieve ideeën direct tot uiting brengen. Design for non-designers!

Tips voor designers

Designers die gebruik maken van traditionele programma’s kunnen ook gebruik maken van alternatieve tools, omdat in de nieuwe tools niet vanaf scratchbegonnen hoeft te worden.

  • Haal je inspiratie uit de templates
  • Gebruik de tools bij een opzet met krappe deadline of minder budget
  • Gebruik de tools als een eerste opzet en/of briefing
  • Vraag een marketeer een opzet te maken in 1 van de tools

Zelf aan de slag met deze tools?

Present Savvy is benaderd door Competence Factory om een training te ontwikkelen die gaat over het veranderende landschap van visuele contentcreatie. Wat is er precies veranderd op dit gebied? Welke verschuiving heeft de meeste impact? Welke gevolgen heeft dit voor de marketeer van vandaag? Naast het leren kiezen van tools, leer je dus ook hoe je ze kunt gebruiken en hoe je er snel mooie content mee kunt creëren. Ben je nieuwsgierig naar wat je nog meer leert in deze training of wil je deelnemen aan de training? Klik dan hier om naar de website van de Competence Factory te gaan en wie weet zien we je op een van onze trainingsdagen!

MEER BLOGS.