Home » Jouw eindejaarspresentatie van gaap naar gaaf

Jouw eindejaarspresentatie
van gaap naar gaaf.

EEN MEMORABELE EINDEJAARSPRESENTATIE OF KERSTSPEECH?

Yes, de laatste weken van 2017 gaan in. Een drukke periode voor presentatiespecialisten, want voorgaand aan alle borrels en feesten gaan de eindejaarspresentaties en kerstspeeches. Een belangrijk moment om werknemers en klanten een schouderklopje te geven.  Of aan te moedigen voor het komende jaar. Hoe memorabel worden jouw laatste presentaties van dit jaar? Lukt het jou om de aandacht van je publiek vast te houden en ze te inspireren?  In deze blog geeft Present Savvy jou 4 tips voor je eindejaarspresentatie. Als de content, design én de delivery van je presentatie op elkaar aansluiten wordt het pas echt gaaf!

INHOUD:

Tip 1.

Kies één centrale boodschap of thema

  • Gaap: Een presentatie vol met feitjes, cijfers en teksten.
  • Gaaf: Een verhaal dat gaat over kracht, visie, samenwerking of een ander specifiek thema.

Hoe pijnlijk het ook klinkt, mensen onthouden echt niet meer dan 3 dingen uit je presentatie. Kies die 3 belangrijkste onderwerpen zorgvuldig uit en leg daar dan ook de nadruk op. In woord én beeld. Hang het vervolgens op aan een centraal thema en ze hangen aan je lippen. Stel, je wil je klant overtuigen om volgend jaar nog zaken met jou te doen. Overtuig ze dan niet met alleen cijfertjes, maar kies ‘samenwerken’ als thema en koppel dat aan je projecten, verhalen en succes.

Tip 2.

Voeg een persoonlijk tintje toe

  • Gaap: Een langdradige beschouwing van het afgelopen jaar.
  • Gaaf: Vertel je eigen verhaal kort en krachtig. Wat vond jij goed gaan? Wat heb jij geleerd? Wat is jouw visie op 2018?

Origineel zijn doe je maar op één manier en dat is door gewoon jezelf te zijn. Verschuil je niet achter conversiecijfers, statistieken, omzettargets en prognoses. Verras je medewerkers en klanten met jouw persoonlijke verhaal. Vertel over je persoonlijke hoogtepunt van het jaar. Je droom voor de organisatie. Je belangrijkste les. Let wel op dat je ook je publiek betrekt en bijvoorbeeld verteld over welke projecten van je medewerkers echt indruk op je hebben gemaakt. Of wat de samenwerking met je klant voor jou betekend heeft. Dat maakt wel het verschil, denk je niet?

Tip 3.

Verras visueel

  • Gaap: Slidedeck met stockfoto’s, bulletpoints en diagrammen.
  • Gaaf: Eigen foto’s, creatieve infographics en inspirerende quotes.

Automatisch achter je laptop zitten en PowerPoint openen als je je eindejaarspresentatie voorbereid? Ho, Stop! Ga eerst eens rustig zitten, pak pen en papier en werk eerste deze 2 tips uit. Wat wil je benadrukken in je presentatie? En hoe kan je dat visueel vertegenwoordigen? Dat kan in Powerpoint en Prezi, maar dat hoeft natuurlijk niet. Denk eens groter. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk aan visuele vormen. Een paar voorbeelden zijn digital art, video’s of animaties. Of werk het uit in een infographic om als overzicht na je presentatie mee te geven. Wees creatief, verras je publiek en laat een verpletterende indruk achter.

Tip 4.

Straal met zelfvertrouwen

  • Gaap: De emotieloze monoloog van een gespannen spreker.
  • Gaaf: Een enthousiast verhaal met interactie een een vleugje humor.

Presenteren is spannend. Dat is een feit voor veel mensen, ook voor ondernemers en managers. Maar iedereen kan leren om ontspannen te spreken in het openbaar. Nog zo’n feit. Als je ontspannen bent is het makkelijker om een persoonlijke anekdote te vertellen, een grapje te maken of te spelen met woorden. Wat doe je als zels een paar keer oefenen je niet van spanning afhelpt? Onze tip, ga er dan eens echt mee aan de slag. Laat je coachen of volg een presentatietraining om met meer plezier en zelfvertrouwen te spreken. Je klanten, medewerkers of collega’s zullen je ook dankbaar zijn.

Dit waren maar een paar van de vele tips die we je kunnen geven. Wat je boodschap ook is en voor wie je ook spreekt, maak het gaaf! Dat is een cadeautje voor jezelf en je publiek.

Heb jij meer tips nodig? Wil jij echt met je presentatie skills aan de slag of indruk maken met een gave Powerpoint of Prezi? Wij helpen jou graag!

Gratis tips & tricks

Wil jij tips en tricks van onze experts? Twijfel dan niet en upload jouw presentatie. Wij zullen jou de ultieme tips geven om een toppresentatie te bouwen!

Geef hier toelichting op je presentatie (doelstelling, doelgroep, tijd die hebt om te presenteren)

MEER BLOGS.