Home » VERSCHILLENDE PRESENTATIESOORTEN DIE BELANGRIJK ZIJN VOOR JOUW BUSINESS MET AI

VERSCHILLENDE PRESENTATIESOORTEN MET AI.

In de competitieve bedrijfswereld van vandaag is het vermogen om krachtig en overtuigend te presenteren aan directeuren en managementteams essentieel. Wat is de verwachting van de kwaliteit nu we Midjourney en Chat GPT hebben? Mogen we nog met witte slides en bullets presenteren?  Of het nu gaat om het verkrijgen van goedkeuring voor een nieuw project of het beïnvloeden van strategische beslissingen, je presentatie kan het verschil maken tussen succes en falen door een goede, memorabele presentatie. In deze blog nemen we je mee in de verschillende presentatiesoorten die belangrijk zijn voor jouw zakelijke  (presentatie) presence; hoe zien die presentaties eruit en welke soort gebruik je wanneer? 

INHOUD:

Presentaties voor jouw bedrijf

Alhoewel je de hele dag door van alles presenteert, zal je de meeste presentaties toch echt inzetten op zakelijk vlak. Misschien run je een bedrijf of ben je een bedrijf aan het oprichten. Daar zal je jezelf en jouw (nieuwe) bedrijf vaak voor moeten presenteren, in verschillende vormen. Of wellicht vereist jouw werk dat je regelmatig presentaties geeft, of je nu voor jezelf of voor een werkgever werkt. Hoe dan ook is het goed om te snappen wat voor soort presentaties er zijn en waar je die voor kunt inzetten. Het belangrijkste is immers om jouw presence jouw doel te laten dienen. We bespreken hieronder dan ook alle (zakelijke) presentaties die jou en je business verder kunnen helpen. Hiernaast zijn er ook nog een aantal die we niet expliciet uitlichten, maar wel belangrijk zijn om te noemen. Die vind je onderaan deze blog!

Presentatietype 1.

Elevator pitch

Wanneer je denkt aan een presentatie, denk je wellicht aan een diavoorstelling met een uitgebreid verhaal. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat de meest aansprekende en opwindende presentaties (en ook de moeilijkste) juist superkort zijn? In dit geval spreek je van een elevator pitch.

 

Een elevator pitch is een korte presentatie van een concept of idee die bedoeld is om zo duidelijk en bondig mogelijk dit concept/idee te communiceren aan de doelgroep. Gemiddeld duurt een elevator pitch slechts 40 seconden. Waarom het een elevator pitch wordt genoemd? Omdat je jouw concept/idee in slechts een liftritje aan iemand zou moeten kunnen presenteren. Een elevator pitch is een superbelangrijke presentatie, want hiermee kan jij een eerste indruk bij iemand achterlaten die veel teweeg zou kunnen brengen.

 

Er zijn verschillende pitches die je kan onderscheiden, zoals een investor pitch (zie volgende punt), sales pitch (zie verderop) of een netwerkpitch. Het soort pitch bepaalt uiteraard de opbouw en stijl van jouw presentatie. Nathalie Mangelaar van de PitchAcademy stelt: “Een pitch is geen monoloog maar de start van een dialoog.”

De opbouw

Een typische elevator pitch bestaat uit de volgende punten:

  • Wie ben je?
  • Wat doe je en waarom doe je dat? Hoe los jij het probleem op wat je wil oplossen?
  • Wat is jouw Unique Selling Point? Waarin onderscheid jij je van jouw concurrenten?
  • Wat is de call-to-action? Wat wil je dat mensen doen met deze informatie (denk aan je website bezoeken of contact opnemen)?

Tips voor het creëren van een elevator pitch

1. Hou de tijd in de gaten

Je weet van tevoren al dat je elevator pitch niet te lang mag worden. Zorg daarom dat je hem goed voorbereidt en hou daarbij altijd de tijd in de gaten. Zet de timer aan tijdens het oefenen en train jezelf erop om onder de minuut te eindigen. Zo kan je voor jezelf hoofdzaken van bijzaken onderscheiden in jouw pitch en kan je hem zo krachtig mogelijk maken.

2. Maak het persoonlijk

Natuurlijk wil je jouw pitch wel vaak oefenen, maar je wil niet dat je verhaal overkomt alsof je het uit je hoofd hebt geleerd. Leer jezelf daarom aan om de belangrijkste punten te onthouden en zo in ieder geval over te brengen wat er het meeste toe doet. Als iemand interesse heeft, zullen ze toch wel doorvragen naar meer informatie. Ook geeft met steekwoorden werken je de ruimte om in te spelen op de persoon aan wie jij jouw elevator pitch geeft, wat het nog veel persoonlijker maakt.

3. Zorg voor verbinding met je publiek

Zorg dat je duidelijk spreekt, zorg voor een verbinding met je publiek en let erop dat je op een beknopte manier de belangrijkste punten van jouw pitch bespreekt. Zo raak je minder snel in de stress en kan jij jouw charmante zelf zijn terwijl je jouw concept/idee aan iemand voorlegt.

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN ELEVATOR PITCH

Een pitch presentatie of elevator pitch dient om (potentiële) klanten of investeerders te informeren, maar vooral ook te overtuigen. Een pitch presentatie moet kort en krachtig zijn. Je wilt je publiek in weinig tijd veel vertellen en overtuigen. Je hebt maar één kans en dus is het erg belangrijk om een memorabele indruk achter te laten met je pitch presentatie. Wij hebben al vaker organisaties aan succesvolle pitch decks (de PowerPoint– of Prezi presentatie) geholpen. Lees hier hoe wij jou kunnen helpen.

Presentatietype 2.

Investor pitch

Een andere hele belangrijke presentatie is de investor pitch. Het geven van een presentatie kan zenuwslopend zijn, maar er is waarschijnlijk geen enkele presentatie die zoveel angstzweet veroorzaakt als de investor pitch. Zelfs de meest ervaren presentatoren vinden dit een spannende om te geven, en dat is niet zo gek.

Een investor pitch is een korte presentatie die je geeft aan potentiële investeerders. Het doel van deze presentatie is om investeringen te verkrijgen voor jouw (startende) onderneming om zo jouw concept/idee tot leven te kunnen wekken. Er hangt dus heel veel van deze presentatie af. Een goed voorbeeld van investor pitches zijn televisieprogramma’s als Shark Tank of Dragons’ Den, waarin deelnemers hun ideeën pitchen aan steenrijke investeerders.

De opbouw

Een typische investor pitch ziet er als volgt uit:

  • Een korte inleiding waarin je jezelf voorstelt en het probleem schetst wat je met jouw idee/concept wil gaan oplossen;

  • Een omschrijving van het probleem, de doelgroep en de behoefte aan een oplossing voor dit probleem;

  • De presentatie van de oplossing; wat ga jij de doelgroep bieden om hun probleem op te lossen

  • Het uitzetten van voordelen voor de investeerders; what’s in it voor them? Wat levert investeren in jouw business hen op? Wat zijn verwachte inkomsten en wat is jouw USP?

Tips voor het creëren van een investor pitch

1. Presenteer op basis van data

Plat gezegd ben je investeerders aan het vragen om geld in jouw idee of bedrijf te stoppen. En meestal zijn dat geen kleine bedragen. Zorg daarom dat je niet alleen heel zeker bent van jouw zaak, maar onderbouw ook waarom ze aan jou een goede investering hebben. Zorg daarom dat je je heel goed voorbereidt en zorg dat jij jouw bedrijfsplannen concreet kan aanleveren (wellicht zelfs al voor de daadwerkelijke pitch). Data gaat je hierbij een heel eind op weg helpen!

2. Creëer urgentie

Als (startend) ondernemer met een goed idee heb jij het potentieel om keihard te gaan groeien. Zorg ervoor dat je investeerders dat ook inzien en laat ze zien wat ze zouden kunnen mislopen als ze níet in jouw plan investeren. Het laatste wat zij willen is zo’n mooie kans aan hun neus voorbij zien gaan, dus overtuig ze met je charmes, je data en je businessplan en laat ze inzien dat jij echt een pareltje in handen hebt.

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN INVESTOR PITCH

Een pitch presentatie of investors pitch dient om (potentiële) klanten of investeerders te informeren, maar vooral ook te overtuigen. Een pitch presentatie moet kort en krachtig zijn. Je wilt je publiek in weinig tijd veel vertellen en overtuigen. Je hebt maar één kans en dus is het erg belangrijk om een memorabele indruk achter te laten met je pitch presentatie. Wij hebben al vaker organisaties aan succesvolle pitch decks (de PowerPoint– of Prezi presentatie) geholpen. 

Presentatietype 3.

Salespresentatie

Tijdens het runnen van jouw bedrijf zal jij geregeld jouw product/diensten aan potentiële klanten/opdrachtgevers moeten verkopen. Oftewel, je hebt een salespresentatie nodig, waarin je jouw potentiële klant/opdrachtgever overtuigd van de waarde die je kan leveren.

Een salespresentatie is vaak een korte presentatie die leidt tot een tweerichtingsgesprek tussen jou en je potentiële klant/opdrachtgever. Het doel van de presentatie is om jouw toegevoegde waarde te tonen en, op basis daarvan, een samenwerking met de klant aan te gaan. De presentatie is vaak gebaseerd op de strategie die je hanteert. Dit is een belangrijke presentatie, zowel voor salesmedewerkers van bedrijven als voor zelfstandigen/ondernemers.

De opbouw

Een typische salespresentatie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een onderzoek wat je van tevoren doet om erachter te komen waar jouw potentiële klant/opdrachtgever naar op zoek is. Deze informatie kan je gebruiken om jouw presentatie te personaliseren op de behoefte van je klant. Waar zit zijn/haar pijn en/of behoefte? Start dus niet met jezelf als uitgangspunt, maar streef ernaar verbinding te maken.
  • Een pitch, waarin je jouw product/dienst aan de klant gaat presenteren. Je legt uit wat je kan bieden en hoe je jouw klant daarmee zou kunnen helpen. Ook licht je toe waarom de klant voor jou moet kiezen in plaats van de concurrentie.
  • Een afrondend gesprek, waarin je vragen beantwoordt die de klant eventueel heeft en zo eventuele zorgen kan wegnemen. Dat zal bijdragen aan het daadwerkelijk sluiten van de verkoop.

Tips voor het creëren van een salespresentatie

1. Creëer een beleving

Mensen houden niet alleen van verhalen vertellen, maar ook van naar verhalen luisteren. Door een verhaal te koppelen aan wat je probeert te verkopen creëer je niet alleen een beleving waar mensen zich in kunnen vinden, maar zorg je er ook voor dat het ze beter bijblijft. Maak daarom gebruik van storytelling in je presentatie.

2. Overtuig hen van jouw waarde

Het doel van de presentatie is om de kans op een verkoop te vergroten, niet om mensen te misleiden. Het belangrijkste is om hen te overtuigen van jouw waarde (of de waarde van jouw product/dienst) en ze een realistisch beeld te geven van wat je voor ze kunt betekenen. Overtuigen kan je ook doen door voorbeeldcases te laten zien, waarmee je aantoont hoe je dit bij andere projecten hebt aangepakt.

3. Sta achter je product/dienst

Als jij volledig achter jouw product/dienst staat en het vertrouwen hebt dat dit jouw klant écht kan helpen, zal de klant dat ook sneller geloven. Zorg daarom dat je het volste vertrouwen in je eigen kunnen en in wat je verkoopt hebt, want dat zal de ander dan ook zeker sneller voelen en is er een grote kans dat ze sneller met je in zee gaan.

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN SALES PITCH

Presentatietype 4.

Interne presentatie

Waarschijnlijk is dit het meest voorkomende presentatietype van alle presentaties. Iedereen moet weleens zijn of haar plannen, een nieuw product, een nieuwe werkwijze of met enkele regelmaat de cijfers aan een collega of afdeling presenteren.

Het doel van een interne presentatie is niet vaak niet alleen het delen van informatie, maar ook ervoor zorgen dat binnen het bedrijf de neuzen dezelfde kant opstaan en het motiveren/enthousiasmeren van collega’s en/of jouw team. Toch is men vaak geneigd om aan interne presentatie minder tijd te besteden. Wellicht open je een PowerPoint en bouw je langzaam aan de hand van bullets je verhaal op.

Omdat er veel verschillen zitten in de inhoud van een interne presentatie richten we ons op wat generieke opbouw en tips.

De opbouw

Een typische elevator pitch bestaat uit de volgende punten:

  • Een sterke opening, zoals een quote, anekdote of een verhaal
  • Een overzicht van alles wat je in de presentatie zal gaan bespreken

Tips voor het creëren van een interne presentatie

1. Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je ruim de tijd inplant om een goede voorbereiding te doen. De tijd van jouw team/collega’s is waardevol. Zorg dat jij het waard bent om naar te luisteren. Dit heeft te maken met respect voor andermans agenda/tijd. Voor elke presentatie, of hij nu lang of kort is, moet je minimaal 1 tot 2 uur investeren.

2. Neem je publiek mee

Een monoloog zonder interactie is af te raden. Ondanks dat het wellicht wat spannend is om tussendoor te checken bij de groep of ze je nog volgen is het cruciaal voor het slagen van jouw presentatie. Bedenk wat momenten van afwisseling. Onze hersenen houden van structuur, maar ook van verrassingen. Dit zorgt er namelijk voor dat we beter onthouden. Dus maak een grapje, zet er een poll in (dit kan bijvoorbeeld met Metimeter) en sluit af met kernboodschap en een call to action. What is in it for them?

3. Besteed aandacht aan het design

Interne presentaties hebben de reputatie dat ze saai en langdradig kunnen zijn. Maar je wil juist jouw mensen meekrijgen in jouw plannen en ze motiveren hierin. Kies er daarom voor om het ontwerp van je presentatie een verrassende draai te geven, bijvoorbeeld door met een nieuwe tool te werken of de lay-out van de presentatie te updaten. Zo blijven jouw medewerkers langer geprikkeld en zullen ze meer onthouden van de boodschap die jij overbrengt.

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN INTERNE PRESENTATIE

Presentatietype 5.

Online Presentatie

Online presentaties zijn – in deze wereld en vooral in deze tijd – van enorm belang. Van webinars en online cursussen tot online onderwijs, na Covid-19 worden er heel veel presentaties online gegeven. De doelen van online presentaties kunnen dan ook heel divers zijn, maar het belangrijkste doel is om informatie te delen en contact te houden met jouw klant, student, leidingegeven, collega of medewerker, ook al kun je niet altijd de emotie/verbinding ervaren.

De opbouw

Een typische elevator pitch bestaat uit de volgende punten:

  • Wie ben je?
  • Wat doe je en waarom doe je dat? Hoe los jij het probleem op wat je wil oplossen?
  • Wat is jouw Unique Selling Point? Waarin onderscheid jij je van jouw concurrenten?
  • Wat is de call-to-action? Wat wil je dat mensen doen met deze informatie (denk aan je website bezoeken of contact opnemen)?

Tips voor het maken van een online presentatie

1. BEPAAL DE STRUCTUUR VAN JE ONLINE PRESENTATIE

Wat ga je eigenlijk delen? Ga je informeren, inspireren, gewoon uit de losse pols? Wie vergeet voor te bereiden, bereid vergeten te worden. Dus wat is je verhaal, wel 

2. Onder zoeke nieuwe presentatie tools

Wist je dat het niet langer nodig is om je scherm met je PowerPoint presentatie te delen met je publiek? Tegenwoordig zijn er tal van coole, innovatieve tools die perfect zijn voor het geven van een online presentatie. Wat dacht je van Prezi Video, mmhmm of Canva Live? Verken deze tools en wat ze te bieden hebben en ontdek welke het beste past bij de vorm en het doel van je presentatie.

3. HOu verbinding met je publiek

Verras je publiek door je presentatie op een andere manier te structureren. Zorg voor voldoende afwisseling om je publiek voortdurend te triggeren. Ook kun je ervoor zorgen dat ze betrokken blijven door te werken met polls, quizzen en door de chat te openen en ze regelmatig vragen te stellen die ze kunnen beantwoorden. Op die manier geef je het publiek het gevoel dat ze meedoen aan een live ervaring en houd je ze langer op het puntje van hun stoel.

HANDIGE AI TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN ONLINE PRESENTATIE

Online presentaties zijn, in deze wereld en helemaal op dit moment enorm belangrijk. Van webinars en online trainingen tot online lesgeven. Maar hoe maak je nu eigenlijk een memorabele online presentatie? Gebruik je nog steeds PowerPoint? Of is bijvoorbeeld Prezi Video een betere tool voor het maken en geven van effectieve online presentaties? Wij kunnen jou helpen je online presentatie net zo memorabel en effectief te maken als je live presentatie.

Presentatietype 6.

Webinar

Nu we ons veel online begeven en we veelal op afstand werken, vinden er ook steeds meer presentaties online plaats. Een goed voorbeeld hiervan is de steeds maar stijgende populariteit van het webinar; een online seminar.

Een webinar is een online presentatie, seminar of lezing die via online videosoftware wordt gepresenteerd. Je hoeft dus niet op locatie aanwezig te zijn, je kunt een webinar vanuit het comfort van je eigen huis volgen. Webinars worden inmiddels voor veel verschillende doeleinden ingezet, bijvoorbeeld voor het lanceren van een nieuw product/dienst, het genereren van leads en het opbouwen van naamsbekendheid. Bij een webinar zijn de gezichten vaak niet zichtbaar voor de host. De interactie is via de chat, polls of zo nu en dan op uitnodiging van de (co-)host.

De opbouw

Een typisch webinar is als volgt opgebouwd:

  • Een inleiding waarin de host het thema van het webinar introduceert en een overzicht geeft van de agenda van het webinar.

  • De presentatie van de inhoud van het webinar. Dit kan van alles zijn; van educatieve inhoud tot informatie over een nieuw product/dienst, afhankelijk van het doel van het webinar.

  • Een call-to-action, waarbij de host de deelnemers uitnodigt om een bepaalde actie uit te voeren als afsluiting van het inhoudelijke webinar. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een product/dienst af te nemen of het inschrijven op een nieuwsbrieflijst.

  • Een Q&A-moment waarin de host vragen van de deelnemers zal beantwoorden om meer duidelijkheid te geven over de inhoud van het webinar en een persoonlijke connectie met de deelnemers aan te gaan (wat zal zorgen voor meer conversie).

Tips voor het creëren van een webinar

1. Creëer een aantrekkelijk design

Een webinar vindt natuurlijk uitsluitend online plaats. Dat maakt het lastiger om de connectie met je doelgroep aan te gaan dan wanneer je hen letterlijk in de ogen kunt kijken. Zorg er daarom voor dat je een aantrekkelijk design gebruikt voor jouw presentatie, dat prikkelt de deelnemers om te blijven kijken en kan ervoor zorgen dat jouw boodschap beter overkomt. Ook is het goed om de hoeveelheid slides te maximaliseren zodat je veel wisselingen hebt per minuut. Het beste is eigenlijk dat je een tool kiest waarbij je in beeld blijft als host, zoals Prezi Video of mmhmm.

2. Hou rekening met verschillende devices

Waarschijnlijk hou jij jouw presentatie vanaf jouw desktop. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen hem ook via een desktop volgt. Let er daarom op dat je presentatie ook fijn te volgen is voor mensen die hem via een ander device, zoals een tablet of smartphone volgen. Anders haken zij wellicht al af voor ze de waarde van jouw webinar inzien.

3. Vergeet niet een testrun te doen

Aangezien je webinar zich volledig online zal plaatsvinden, is het verstandig om een testrun te doen. Het zou immers zonde zijn als jouw boodschap niet goed overkomt door technische problemen, zeker als je die had kunnen voorkomen. Probeer hem dus eens uit om alle technologie te controleren, zo voorkom je hoogstwaarschijnlijk dat mensen eerder afhaken.

4. Zorg voor interactie

Een webinar is geen vorm van presenteren waarin je puur zendt. Sterker nog, een webinar is juist een vorm van presenteren waarin het belangrijk is om de interactie met het publiek aan te gaan. Vaak is het publiek namelijk niet zichtbaar tijdens een webinar, dus interactie zorgt ervoor dat je kunt polsen hoe het publiek reageert. Via de chatfunctie, met polls of met een co-host kun je alsnog de interactie met je publiek aangaan.

5. Zoek uit wat de beste software tool is voor jou

Er zijn verschillende software tools die je de mogelijkheid geven om een webinar te geven. Maar iedere tool heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Zorg er daarom voor dat je een tool kiest die past bij jou, jouw webinar en de behoeften die je hebt. De tool moet aansluiten bij het doel van jouw webinar, dus lees je goed in en kies voor de tool die daar het meest mee matcht.

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN WEBINAR

Presentatietype 7.

Lezing/seminar

Een presentatiesoort die ervoor is gemaakt om veel kennis/informatie over te dragen is de lezing of het seminar.

Een lezing of een seminar is een presentatie waarin leerstof wordt behandeld, vaak met ondersteuning van visuele hulpmiddelen. Lezingen en seminars worden veelal gegeven aan grote gezelschappen, bijvoorbeeld binnen onderwijsinstellingen of grote (academische) organisaties. Tijdens dit soort presentaties wordt meestal een specifiek onderwerp grondig uitgelicht en kunnen soms ook discussies over het desbetreffende onderwerp bevatten. De presentator is in deze gevallen verantwoordelijk voor het bieden van inhoudelijke kennis en tevens het structureren en begeleiden van de discussies die worden gevoerd.

De opbouw

Een typische lezing/seminar ziet er als volgt uit:

  • Een inleiding waarin de presentator wordt voorgesteld en er een korte introductie wordt gegeven van de topics die op de agenda staan.
  • Een inhoudelijke presentatie waarin kennis wordt gedeeld over het onderwerp van de lezing/seminar
  • Een discussiemoment waarin deelnemers met elkaar kunnen discussiëren over het desbetreffende onderwerp

Tips voor het creëren van een lezing/seminar

1. Bereid je goed voor

Wanneer je presenteert met ingewikkelde, complexe materie is het belangrijk dat je deze zelf goed begrijpt. Ook is het goed om te kijken op welk moment jij jouw presentatie gaat geven, dit kan impact hebben op de manier waarop je jouw doelgroep het beste kan aanspreken. Een lezing op maandagochtend zal makkelijker worden opgenomen door de doelgroep dan een lezing op vrijdagmidag, wanneer hun hoofden al vol informatie van de week zitten.

2. Maak slides voor het publiek

De slides die je gebruikt dienen het publiek, ze moeten geen spiekbriefje zijn voor jou. Je publiek krijgt tijdens een lezing veel informatie te verwerken, dus zet vooral niet te veel op je slides. Je wil immers dat ze bij de les kunnen blijven. Kies er daarom voor om visualiseringen te gebruiken en gebruik vooral geen onnodige of irrelevante afbeeldingen en/of illustraties. Wij zijn communicators, not decorators: de presentatie moet er niet simpelweg ‘mooi’ uitzien, maar vooral jouw doel dienen.

3. Speel in op de doelgroep

Sowieso is het voor iedere presentatie goed om in te spelen op de groep die je voor je hebt en de ruimte waar je je in bevindt. De ene groep is heel levendig en de ander heel verlegen, dus daar kan je je op aanpassen. Ook is het goed om wat betreft je materiaal je aan te passen op de doelgroep, zeker wanneer je ook de ruimte biedt voor een discussie tussen deelnemers. Dan wil je niet verankerd zitten in je eigen kaders.

4. Hou de planning de gaten

Lezingen/seminars met ruimte voor discussie kunnen nogal eens uitlopen. Het is dan aan jou, als presentator, om je te houden aan de planning die je hebt opgezet. Zo voorkom je niet alleen dat je gigantisch uitloopt, maar zorg je ook voor een gestructureerde, productieve en waardevolle groepsdiscussie. Ook hier geldt: voorbereiding is key!

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN LEZING/SEMINAR

Presentatietype 8.

Keynote presentatie

Last but not least willen we het met je hebben over de keynote presentatie, een presentatie die vaak wordt gegeven door (professionele) sprekers die gewend zijn voor een groot publiek te staan. Een keynote presentatie is dan ook een echte performance.

 

Een keynote presentatie is een motiverende, informatieve presentatie die het thema van een evenement (zoals een inspirerende presentatie voor een prijsuitreiking, conferentie of diploma-uitreiking) duidt. Keynotes worden vaak gegeven door beroemde/bekende sprekers, zoals bedrijfsleiders en celebrities. Een keynote bevat meestal veel storytelling en draait om een thema. Ooit hebben wij een onderzoek gedaan naar “wat is een keynote presentatie, waar komt het woord vandaan en wat is de verwachting?

De opbouw

Een typische keynote presentatie bestaat uit:

  • Een introductie waarin het thema van de keynote wordt gepresenteerd en de spreker zichzelf introduceert.

  • Het bespreken van verschillende verhalen die relateren aan het hoofdthema van de keynote presentatie, waarin context wordt geschetst en het hoofdthema wordt onderbouwd.

  • De afronding van de keynote, welke vaak bestaat uit een conclusie wat betreft het hoofdthema. Hierin worden vaak de belangrijkste lessen geschetst die het publiek uit de keynote kan halen.

Tips voor het creëren van een keynote presentatie

1. Zet in op storytelling

Een keynote heeft de meeste impact op de doelgroep wanneer je jouw boodschap overbrengt aan de hand van een verhaal. Dat zorgt namelijk niet alleen voor herkenning, maar kan ook eerder inspireren/motiveren. Het kan een verhaal zijn, maar het kunnen ook meerdere verhalen zijn die leiden tot dezelfde boodschap. Als je hier jouw presentatie aan ophangt, kun je een krachtige presence neerzetten en zorgen dat jouw boodschap bij jouw doelgroep blijft hangen.

2. Leer je presentatie niet uit je hoofd

Natuurlijk wil je wel een gestructureerde keynote neerzetten en niet gaan improviseren. Maar je presentatie woord voor woord uit je hoofd leren zal er niet voor zorgen dat je een unieke, authentieke ervaring kan creëren. Leer daarom vooral niet je presentatie uit je hoofd, maar laat ruimte over voor beweging binnen je verhaal. Zo kan je je aanpassen op de doelgroep die je voor je hebt zitten.

3. Durf je kwetsbaar op te stellen

Een goede keynote raakt de doelgroep op een persoonlijk niveau en daarvoor moet je met hen in contact kunnen komen. Door kwetsbaarheid te tonen is de kans groter dat je doelgroep zich beter in jouw verhaal kan vinden en kun je zo contact met hen maken. Meer betrokkenheid zorgt ervoor dat jouw boodschap sterker overkomt, dus durf je kwetsbaar op te stellen en maak het echt persoonlijk.

HANDIGE TOOLS VOOR HET CREËREN VAN EEN KEYNOTE

Natuurlijk zijn er ook nog presentatiesoorten die we nog niet hebben besproken, maar ook zeker een andere vorm, tijd en doelgroep hebben. Daarbij kan je denken aan:

  • Doorstuurpresentatie; Dit is een veelkomende presentatie
  • Trainingspresentaties
  • Onderwijspresentaties
  • Conversational Presentation

Aan de slag met jouw presentatie

Wil jij aan de slag met een van deze presentaties en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of wil je een presentatie maken, maar weet je nog niet goed in welke vorm? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

MEER BLOGS.