VERSCHILLENDE PRESENTATIESOORTEN DIE BELANGRIJK ZIJN VOOR JOUW BUSINESS MET AI
KNOWLEDGE.
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: urenlange presentaties waar je met moeite je aandacht bij kunt houden, waarbij de presenter zich krampachtig vasthoudt aan zijn/haar statische slides. Niet bepaald het effect wat je wilt bereiken als succesvolle presenter, toch? Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je een presentatie neerzet die er niet alleen voor zorgt dat je publiek geboeid blijft, maar ook naderhand nog in hun gedachten blijft hangen?
Laatst werd ik mij bewust van een heel nieuw concept wat tegenwoordig erg populair is onder generatie Y. Dat we niet meer om lifestyle tracking heen kunnen de laatste tijd is wel duidelijk. Zo houdt iedereen tegenwoordig niet alleen hun gezondheid en conditie bij via apps als Nike Run, Evi en stappentellers, ook de populaire Apple Watches zijn bijna niet meer weg te denken. Toch is het me opgevallen dat alles wat we de afgelopen 15 jaar hebben geprobeerd te digitaliseren aan de hand van apps, nu weer naar de offline wereld lijkt te verschuiven. Je komt nu in boekhandels dan ook enorm veel materialen tegen om je offline creativiteit te vergroten, zoals kleurboeken voor volwassenen en allerlei tools voor het beoefenen van kalligrafie. Zo viel mijn oog op de immens populaire ‘bullet journal’.
Vol bewondering heb ik staan kijken naar de mogelijkheden van de bullet journal: een boekje die je zelf op creatieve manier vult om zo niet alleen je dagelijkse taken en afspraken bij te kunnen houden, maar ook je gewoontes en doelen te kunnen ‘tracken’. Het ‘bullet journaling’ is in eerste instantie vooral een systeem om op productieve wijze to-do lists af te kunnen werken, maar door de unieke creaties is het ook een uitlaatklep voor de bullet journalist. Wat me hier het meest van fascineert is het feit dat generatie Y dus niet langer afhankelijk is van digitale tools, maar zelf gaat nadenken over hoe bepaalde data offline kan worden gevisualiseerd. Maar wat houdt visualiseren nu eigenlijk in?
Klinkt misschien wel leuk, dat conversational presenting, maar waarom zou je deze methode gebruiken in plaats van de traditionele vorm? Uit onderzoek is gebleken dat 72% van de participanten de zogeheten ‘two-way’ presentaties een stuk gedenkwaardiger vonden dan de traditionele vorm van presenteren. Conversational presenting zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je onderscheidt van je concurrenten – wat op zich al een enorm pluspunt is – maar zorgt er ook voor dat de inhoud van je presentatie beter blijft hangen na afloop. En dat is uiteraard je uiteindelijke doel! Daarnaast scheelt het je behoorlijk wat tijd, omdat conversational presenting je de kans geeft om te focussen op de belangrijkste argumenten die je wilt aandragen. Geen ellenlange en saaie presentaties meer dus!
Credits: Rachel Kabelaar, writewithrachel
Onlangs kocht ik het mega inspirerende boek ‘Visual Thinking’ van Willemien Brand. Zij weet op onwijs sterke wijze uit te leggen wat visualisatie nu precies inhoudt en wat we eraan hebben. In de basis is visualiseren het omzetten van gedachten en feiten in beeld. Dit kun je doen door te tekenen/schetsen, maar ook door middel van visualisatie tools. Zo kun je er door middel van het visualiseren van jouw gedachten en feiten voor zorgen dat bepaalde processen duidelijker worden en kunnen ze beter worden uitgelegd. Het is dan ook niet voor niets dat veel bedrijven gebruik maken van visualisatie tools: door de grote hoeveelheden informatie waar bedrijven dagelijks mee te maken krijgen, is het bijna niet meer mogelijk om al deze informatie snel te kunnen verwerken als deze niet gevisualiseerd wordt. Bedrijven moeten immers snel kunnen schakelen, wat niet mogelijk is wanneer er sprake is van een ‘information overload’. Door de belangrijkste informatie te visualiseren, kan informatie sneller worden verwerkt en zal er worden ingespeeld op het creatieve vermogen van teams. Visualiseren is dus niet alleen effectief, maar ook nog eens efficiënt.
Credits: Pascalle Karthaus
Wat gebeurt er dan precies wanneer we gaan tekenen om te visualiseren? Volgens Brand zetten we daarmee onze gedachten op een rijtje en kunnen we complexe informatie versimpelen zodat deze beter te begrijpen is. Ook zorgt het ervoor dat er verschillende perspectieven naar voren komen: de een visualiseert op een compleet andere manier dan de ander, wat verschillende invalshoeken voor hetzelfde onderwerp kan opleveren. Door informatie op een creatieve wijze aan anderen te presenteren, zullen zij langer geboeid blijven en zul je niet alleen hun hoofden, maar ook hun harten aanspreken. Dit doe je door visuals te creëren die niet alleen creatief zijn, maar ook passie voor wat je probeert uit te dragen uitstralen.
Omdat visueel denken mensen helpt om hun gedachten op een rijtje te zetten en tot nieuwe inzichten en ideeen te komen, staat ‘visual thinking’ bij ons hoog in het vaandel. Wij willen onze klanten dan ook graag helpen bij het komen tot nieuwe inzichten. Niet alleen bieden wij daarom workshops aan in visual thinking, ook ondersteunen wij geregeld meetings en events door hierbij visueel te notuleren. Een voorbeeld hiervan vind je in de blog over het Uspire evenement wat we laatst hebben bijgewoond.
Ben je getriggerd om zelf meer te gaan doen met visualisatie? Wij hebben onze eigen tips voor jou ontworpen. Download hier onze mooie instructie om te starten met ‘visual thinking’.
We hopen dat je met deze 4 tips de eerste stappen kunt zetten naar deze nieuwe manier van presenteren, waarbij niet langer jij als presentator, maar jouw publiek centraal zal staan. Kun je nog wat hulp gebruiken met je interactieve design of je conversational presenting skills? Neem dan gerust contact met ons op!
In deze blog nemen we je mee door de verschillende soorten presentaties die belangrijk zijn voor je bedrijf
PRESENTATIE TRENDS & tools 2022. Het eind van 2022 is in zicht. Dat betekent dat het tijd is om, zoals we ieder jaar doen, onze
In deze blog nemen we je mee door de verschillende soorten presentaties tools die belangrijk zijn voor je bedrijf of jezelf!
Present Savvy | Savvy Lab
Any questions related to Visueel denken, hoe doen we dat??
🟢 we are online
WhatsApp us