Home » 4 tips om je presentatie interactief te maken

4 tips om je presentatie interactief te maken.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: urenlange presentaties waar je met moeite je aandacht bij kunt houden, waarbij de presenter zich krampachtig vasthoudt aan zijn/haar statische slides. Niet bepaald het effect wat je wilt bereiken als succesvolle presenter, toch? Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je een presentatie neerzet die er niet alleen voor zorgt dat je publiek geboeid blijft, maar ook naderhand nog in hun gedachten blijft hangen?

INHOUD:

Conversational presenting

Een statische PowerPointpresentatie waarbij er massa’s aan informatie wordt doorgewerkt op slide na slide is duidelijk niet meer van deze tijd. Je wilt een duidelijke boodschap overbrengen aan je publiek en daarvoor moet je je kunnen onderscheiden van anderen, anders raakt je publiek de aandacht kwijt. De sleutel tot succes? Conversational presenting!

Conversational presenting houdt in dat je op een interactieve manier de juiste informatie kunt presenteren aan je publiek. Daar komen dus geen statische PowerPointslides meer bij kijken, maar andere interactieve tools die je kunt inzetten om op een creatieve manier jouw boodschap kunt overbrengen. Zoals de naam ‘conversational’ al weggeeft, is er niet langer sprake van een format waarin jij alleen het woord voert en je publiek luistert: het publiek krijgt een prominentere rol in de presentatie en je gaat als het ware met elkaar ‘in gesprek’.

De voordelen van conversational presenting

Klinkt misschien wel leuk, dat conversational presenting, maar waarom zou je deze methode gebruiken in plaats van de traditionele vorm? Uit onderzoek is gebleken dat 72% van de participanten de zogeheten ‘two-way’ presentaties een stuk gedenkwaardiger vonden dan de traditionele vorm van presenteren. Conversational presenting zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je onderscheidt van je concurrenten – wat op zich al een enorm pluspunt is – maar zorgt er ook voor dat de inhoud van je presentatie beter blijft hangen na afloop. En dat is uiteraard je uiteindelijke doel! Daarnaast scheelt het je behoorlijk wat tijd, omdat conversational presenting je de kans geeft om te focussen op de belangrijkste argumenten die je wilt aandragen. Geen ellenlange en saaie presentaties meer dus!

Hoe doe je dat?

We kunnen ons goed voorstellen dat het een behoorlijke omschakeling is om af te stappen van veilige PowerPointpresentaties en een nieuw format te omarmen. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je een eindje op weg te helpen en je de eerste stappen te laten nemen naar jouw interactieve presentaties.

1. Spreek je publiek aan

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet altijd. Bij conversational presenting ligt de nadruk op je publiek. Begin daarom je presentatie met het stellen van een vraag. Door een open vraag te stellen – ‘Waar zouden jullie mee willen beginnen?’ – geef je je publiek een keuze en zet je ze aan tot nadenken. Op die manier laat je ze zelf beslissen welke wending de presentatie neemt. Jij neemt hierin uiteraard het voortouw, maar je kunt het publiek wel laten kiezen welke kanten van de presentatie zij als eerste belicht willen hebben. Ook geeft dit format meer ruimte voor het beantwoorden van vragen en het voeren van discussies, waardoor je een positieve indruk op je publiek kunt achterlaten.

2. Zorg voor een interactief design

Voor een interactieve presentatie heb je uiteraard ook een interactief design nodig. Door in plaats van een statische slides een interactieve omgeving te gebruiken – die je ook op tablets en smartphones kunt gebruiken bijvoorbeeld – kun je zorgen dat je publiek meer betrokken raakt bij de presentatie en zelf de keuzes kan maken over welk deel van de verhaallijn zij op dat moment informatie willen. Het is dan ook heel belangrijk om het idee van een lineaire verhaallijn los te laten: ieder stukje informatie moet op zichzelf kunnen staan. Ook maakt een interactief design het mogelijk om makkelijker te schakelen tussen deze verschillende onderdelen van je presentatie, in tegenstelling tot de statische volgorde van een PowerPointpresentatie. Het werkt het makkelijkst om een ‘visual’ als uitgangspunt te nemen (zoals een cirkeldiagram) en deze zo in te richten dat het publiek kan kiezen waar zij willen inhaken op de storyline.

3. Bereid je grondig voor

Als je werkt met een design wat snel kan schakelen, zul je dat zelf ook moeten kunnen. Een presentatie met ruimte voor variatie vereist dan ook dat je de stof die je presenteert van voren tot achteren kent. Dit zorgt er namelijk voor dat je op ieder moment kunt schakelen tussen de verschillen blokken met informatie die je wilt overbrengen op je publiek. Nu hoef je natuurlijk niet alles woord voor woord uit je hoofd te kennen – je wilt immers dat je presentatie spontaan overkomt – als je er maar wel voor zorgt dat je zelfverzekerd bent en niet terugdeinst voor snelle schakelingen en het beantwoorden van vragen. Confidence is key!

4. Speel in op je publiek

Omdat je publiek een grote rol speelt in deze presentatievorm, is het belangrijk om de mensen voor wie je spreekt goed te doorgronden. Door een interactieve sfeer te creëren, kun je je publiek beter leren kennen. Interactie werkt dan twee kanten op: door in te spelen op de behoeften van de publiek zorg je dat ze langer geboeid blijven luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Let bij het presenteren en het stellen van vragen daarom ook echt op de reacties van je publiek, deze vertellen je namelijk heel veel! Het werkt dan ook het beste om je aan te passen aan je publiek. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde hoeveelheid informatie nodig om tot dezelfde conclusie te komen. Laat je dus sturen door je publiek!

En dan nu?

We hopen dat je met deze 4 tips de eerste stappen kunt zetten naar deze nieuwe manier van presenteren, waarbij niet langer jij als presentator, maar jouw publiek centraal zal staan. Kun je nog wat hulp gebruiken met je interactieve design of je conversational presenting skills? Neem dan gerust contact met ons op!

MEER BLOGS.