Home » Iedereen gebruikt ze: bullet points, cliché visuals, google & icons

Van cliché naar ‘memorable’
visuals in je presentatie.

3 TIPS

Als presentatie specialist heb ik de eer om unieke content van keynote sprekers, bedrijven, teams en individuele professionals te visualiseren. Het leuke aan creëren van (visuele) content is de snelle verbetering die voortkomt uit het verwijderen voor de hand liggende beelden. De kunst van beeldselectie is om deze uniek te maken en feilloos te laten aansluiten op de boodschap van de spreker.

Bij het maken van presentaties is iedereen op zoek naar dat juiste beeld dat de boodschap visualiseert op de meest herkenbare manier voor het publiek. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van algemeen bekende metaforen en simpele tekeningetjes. Dit is één stap in de goede richting, maar dit kan ook, bij een verkeerde keuze, averechts werken. Visuals spreken tot onze verbeelding en zijn dus effectiever dan bullet points (zie uitlegvideo over bullet points). Maar het vinden van de juiste afbeelding bij je boodschap is soms als zoeken naar een speld in een hooiberg. Alleen Google geeft al meer dan honderdduizend (!) opties voor trefwoorden zoals ‘communicatie’, ‘team’, ‘samenwerken’ etc. Probeer dan maar eens origineel beeld te vinden!

Vanwege tijdgebrek, en daardoor een gebrek aan creativiteit – want creativiteit kost tijd! – kiest men vaak voor standaard afbeeldingen. Wat wij dan ook vaak tegenkomen zijn clichébeelden, want dat zijn vaak de veilige keuzes die we snel geneigd zijn te maken.

INHOUD:

Onze selectie van de meest cliché afbeeldingen

Tips voor uniek beeldgebruik

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat zoeken naar de juiste beelden niet zo makkelijk gezegd is als gedaan. Om de clichés bloot te leggen en content weer uniek te maken, heb ik wat alternatieven op een rij gezet die een presentatie effectief maken.

TIP 1.

Een standaard afbeelding lijkt misschien perfect bij het verhaal van de spreker te passen, maar uiteindelijk zal het publiek originele content het meest waarderen. Het is belangrijk dat een presentatie ‘memorable’ is. Zelfontworpen beeld is een visitekaartje voor klanten, die meer waarde hechten aan een boodschap wanneer nieuw beeld op hun netvlies blijft staan.

TIP 2.

De keuze uit aangeboden beelden is enorm. Wanneer je afbeeldingen met verschillende stijlen gebruikt, kan je presentatie wat overweldigend worden. Het kiezen van een vaste stijl binnen je afbeeldingen kan juist zorgen voor overzicht. Mijn persoonlijke tip: let op de verschillende stijlelementen. Kleurgebruik, vormen, kwaliteit en positie zijn de belangrijkste elementen om de presentatie een harmonieus en herkenbaar geheel te laten vormen, met jouw kernwaarden als richtlijn.

TIP 3.

Zoals ik al eerder aan heb gegeven zijn afbeeldingen die passen bij je boodschap in grote aantallen te vinden op Google, maar niet alles is content-waardig en vaak ook nog ‘eigendom’ van anderen. Graag delen wij een aantal royalty-free platforms met je waar je hoogwaardige visuals kunt vinden die kwalitatief sterk zijn en een mooie bijdrage kunnen leveren aan je presentatie.

Ook Adobe Stock fotografie besteedt aandacht aan het gebruik van (cliché) stockfoto’s door ze op t-shirts te plaatsen.

Zie hier

From cliché to unique – zelfreflectie, ambitie

From cliché to unique – uit je comfort zone

From cliché to unique – samenwerken

En nu?

Heb je na het lezen van deze blog behoefte om je presentatie zelf naar een hoger niveau te tillen? Of wil je graag hulp inschakelen voor je presentatie? Dan heb ik hier nog een paar laatste tips:

  • Kijk voor effectieve icoontjes eens op platformen zoals flaticon of nounproject.
  • Food for thought nodig? Neem dan vooral eens een kijkje op hét platform voor onuitputtelijke inspiratie: Pinterest.


Als je ervoor kiest om zelf aan de slag te gaan, blijf ons dan vooral volgen voor meer tips. Wij delen onze ervaringen namelijk graag met jou!

Als je denkt dat je hulp kunt gebruiken: wij willen met alle liefde aan jouw presentatie werken of je advies geven! Je kan er ook voor kiezen om een workshop ‘Presentation Design for Non-Designers’ bij ons te volgen. Hierin zullen wij dieper ingaan op het bovenstaande en je helpen bij het ontwikkelen van nog meer handige vaardigheden die in het designproces aan bod komen.

MEER BLOGS.