Home » Presentatiedesign vs. Design – wat is het verschil?

Presentatiedesign vs. Design – wat is het verschil?

De inhoud van je presentatie is compleet, maar nu moet het er ook nog mooi uitzien! En met het design wil het toch nog niet helemaal lukken… Waar moet je beginnen, waar kan je het juiste icon vinden voor jouw tekst? Dan maar weer gewoon bullets gebruiken, dat is tenminste duidelijk… Welke professional loopt er niet tegenaan? Presentaties maken kost zeeën van tijd en de meeste zijn niet visueel aantrekkelijk.

Uiteraard kan je altijd een designer inschakelen. Of toch niet…? Een designer zal er ongetwijfeld voor zorgen dat jouw presentatie er mooi uitziet, maar als je een echt effectieve presentatie wil neerzetten, heb je het meest aan een presentatiedesigner.

Wat is nu precies het verschil tussen design en een presentatiedesign? Wij zijn gespecialiseerd in presentatiedesign, -tools en -concepten en daarom willen we je dit verschil maar al te graag uitleggen! Lees je mee?

INHOUD:

Wat is design?

Om het verschil tussen design en presentatiedesign uit te kunnen leggen, moeten we eerst ingaan op wat de term ‘design’ nu precies inhoudt. Design an sich is eigenlijk een enorm breed begrip. In principe houdt het in dat je iets maakt/creëert. Wat dat dan precies is, hangt natuurlijk af van de discipline waarbinnen je creëert. Van modeontwerp en interieurdesign tot grafisch design en productontwerp – je bent op al deze vakgebieden bezig met creëren. Hiervoor ben je altijd bezig met het omzetten van ideeën in iets tastbaars. Er wordt dan ook niet voor niets gezegd: “Design is thinking made visual”. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kledingstuk, meubel of poster, maar ook aan brochures, e-books, folders en websites. En, niet te vergeten, presentaties.

Wat is dan presentatiedesign?

Presentatiedesign kan worden gezien als een specialisatie binnen een designniche. Hoe vaak heb je je geërgerd aan presentaties met te veel informatie, onoverzichtelijke lay-out, onduidelijke structuur, onscherpe foto’s, noem het maar op? Een presentatiedesigner heeft de kennis en kunde om deze zaken aan te pakken. Een presentatiedesigner is dus niet alleen bezig met de look & feel van de presentatie, maar is ook enorm betrokken bij de logische structurering van de inhoud. Verdieping in onderwerp, context, branche is dus essentieel om visueel te kunnen communiceren. Wij noemen het ook wel ‘content design’, oftewel zorgen dat de boodschap die je wil overbrengen op het juiste moment met de juiste visualisaties tijdens je presentatie in zijn kracht komt te staan. Dus niet alleen maar “plaatjes plakken” omdat het er mooier uitziet, maar zorgen dat wat je laat zien er ook echt toe doet voor je publiek.

 

Maar wat is nu het exacte verschil?

De meeste mensen vervangen het woord ‘presentatie’ in een zin vaak met het woord ‘PowerPoint’: “We maken een PowerPoint”. Maar wat je wil bereiken met het maken van een PowerPoint is het overbrengen van je boodschap, verhaal of idee, right? Wat bij het maken van een presentatie belangrijk is, is dat je op de juiste manier en op het juiste moment datgene visualiseert waar de nadruk op moet liggen. Alleen op die manier creëer je emotionele impact en onthouden mensen de boodschap die je wil overbrengen. En dat is immers wat je wil, toch?

Vaak horen wij mensen zeggen: ‘Iedereen kan toch een presentatie maken?’. Ja, dat is ook zo. Natuurlijk kan iedereen met Microsoft PowerPoint een basis presentatie in elkaar zetten, maar om je presentatie zo aantrekkelijk en effectief mogelijk te maken, dat is nog een hele uitdaging. Wanneer je een presentatie ontwerpt, zijn er namelijk heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Er komt dan ook veel meer bij presentatiedesign kijken dan je in eerste instantie misschien zou denken. Je werkt niet alleen vanuit andere programma’s, je wordt ook gedwongen om op een andere manier na te denken over wat je visualiseert. Zo houd je je niet alleen bezig met het optimaliseren van de look & feel van de presentatie, maar daag je als presentatiedesigner ook de content van de presentatie uit. Voegen de slides echt iets toe? Zetten ze de kracht van het verhaal bij? Hoe kun je complexe zaken visualiseren? Is het design praktisch om mee te werken? Is er een balans in de informatie die je presenteert? Het gaat dus niet alleen om iets moois maken, maar om het duidelijk overbrengen van een boodschap.

Workshop

Denk je na het lezen van deze blog: ‘super tof dat presentatiedesign, dat zou ik ook wel willen leren!’? Dat kan! Wij geven ook workshops ‘presentation design for non-designers’, waarin je de basisskills van een designer opdoet voor het opmaken van presentaties. Klik dan op de onderstaande button voor meer informatie over onze design-workshop.

INTERESSE? SCHRIJF JE DAN NU IN!

Zie jij het helemaal zitten om te werken aan jouw design skills? Neem dan nu contact met ons op door je in te schrijven. Tot snel!

MEER BLOGS.