Home » Presentatie Paradigma

Een presentatie is geen spiekbrief,
het is voor je publiek.

Als ik een boek zou schrijven, dan zou een titel zijn: “Out of the Presentation Box” of “Presentation Shift” of “The Next Level of Presentations”. Laat mij jouw idee weten na het lezen van deze blog!
INHOUD:

Breken met patronen

Ieder mens is gek op wat ‘ie al kent of vindt het in elk geval fijner om vast te houden aan wat hij of zij al kent in plaats van te veranderen en te experimenteren. Dat is met presentaties niet anders. Mijn opdrachtgevers, scholen en nieuwe stagiaires: iedereen is gewend om terug te grijpen naar de eerste templates van Powerpoint… altijd dezelfde structuur; openingsslide met titel, datum en logo, introductie, agenda en bullets!

Dat is natuurlijk niet zo vreemd. We krijgen het per slot van rekening al van jongs af aangeleerd. ‘Zo hoor je een spreekbeurt over konijnen op te bouwen’.

Mijn missie is om het bestaande paradigma over presentaties te doorbreken. Iedereen kan effectieve en mooie, of zelfs ‘next level’, presentaties maken. Dan moeten we wel breken met de vaste, ingesleten patronen! Waarom? De wereld wordt overspoeld met informatie en om te kunnen ‘overleven’ maken we allemaal een steeds strengere selectie in wat we in ons opnemen. Hoe ben je maximaal van waarde voor je publiek? Naast jouw interessante content is de verrassende vorm ook steeds belangrijker geworden.

“You make things better by making better things”

Voor je publiek?

In o.a. mijn uitgebreide onderzoek naar het succes van keynote sprekers kwam ik er achter dat presentaties als spiekbriefje worden gebruikt. Het lijkt dan wel alsof de slides er zijn voor de spreker in plaats van voor het publiek! Volgens mij wil je juist dat je publiek jouw boodschap onthoudt. Maar hoe dan?

Herinneringen creëren

Wanneer je een presentatie maakt, besteed je daar altijd veel tijd aandacht aan. Je bent op zoek om samen met jouw publiek een gezamenlijke herinnering te creëren. Zo’n herinnering is de start van jouw impact. Dankzij een positieve of een ontroerende herinnering heb jij in elk geval bijgedragen. Alleen dan nemen de toehoorders wel andere of betere beslissingen dankzij jouw presentatie. Jouw impact weerklinkt in hoe zij zich jou en jouw boodschap herinneren.

De vraag is dus wat jij nou precies nodig hebt om herinneringen te creëren. Ga zelf maar na, wat onthoud jij na een presentatie op een event, seminar, workshop, training of vergadering? Weinig toch?

Dus waar moet je in ieder geval over nadenken?

Iets nieuws! Introduceer nieuwe informatie om hersenen te blijven prikkelen. In het boek ‘Talk like Ted’ noemt auteur Carmine Gallo dit ’novelty’.

Iets verrassends! Gebruik een element wat het publiek niet zal verwachten. Zo blijven hun hersenen gestimuleerd. Je kan er zelf voor kiezen om de interactie met publiek op te zoeken.

Iets verbazingwekkends! Presenteer content die emotionele impact, humor, een traan en verbazing creëert. Denk bijvoorbeeld aan hoe je zintuigen kan prikkelen. Geur? Smaak? Bij de Food Inspiration Days doen ze dit tijdens al hun events!

Primers! Zet hun hersenen in de grondverf. Hersenen vinden het ook fijn om te weten waarop ze kunnen anticiperen. Neem je publiek dus mee door structuur te bieden en hen voor te bereiden op wat komen gaat. Ook dan hou je de aandacht vast en blijft content beter hangen.

Afwisseling! Varieer in content. Gebruik dus zowel audio (laat een geluidsfragment horen) als bewegend beeld (cinemagraphs). Misschien moeten we gewoon meer theater in de business setting brengen? Laat content leven en trigger het brein van je publiek. Een mooi voorbeeld is de oudejaarsconference van Guido Weijers.

To the next level

Als je nu denkt ‘Jaja, iji hebt makkelijk praten… Hier zit ik dan met mijn PowerPoint-skills uit 2003. Joe kan ik vernieuwen/verrassen/verbazen?’

Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Zolang je maar afstapt van het gebruiken van een standaard template, de aangeleerde patronen en het inzetten van slides alleen als de structuur van je verhaal. Het is belangrijk dat je nadenkt over de emotionele/zintuigelijke impact die jouw presentatie moet hebben.

“You make things better by making better things”

Impact creëer je door content die echt van waarde is vorm te geven. Dat doe je niet willekeurig, maar op basis van welk stuk informatie een beetje extra ondersteuning nodig heeft. Zo heeft complexe informatie vaak visualisatie nodig om verduidelijking te bieden (denk bijvoorbeeld aan processen/concepten/modellen). De vorm waarin je visualiseert is belangrijk, zowel op het scherm als fysiek: welke informatie communiceer je en op welke manier? Een presentatie hoeft niet alleen op een beeldscherm te leven. Ook dat vergeten veel mensen: het inzetten van fysieke tools om de beleving van het publiek compleet te maken. Zo heeft Bill Gates ooit muggen losgelaten in een TedTalk waarin hij sprak over Malaria. Zie hier wat voor impact je creëert op je publiek. Zorg er dus voor dat je daar de juiste balans in vindt!

Presentatiebeleving als een driesterren restaurant

Wij bij Present Savvy zeggen: ‘the art & science of a successful presentation’ bestaat uit een juiste balans tussen content (boodschap), design (de vorm) en delivery (presentator)

De CONTENT van een presentatie zou je kunnen vergelijken met een verfijnd gerecht met doordachte smaakcombinaties die je verbazen en verwonderen.

Je verwacht natuurlijk ook dat het gerecht verrassend is opgemaakt en op een complementair bord wordt geserveerd. De manier waarop je tafel is ingedekt en welke keuze gemaakt is qua kleur & kwaliteit van bestek, servies, glaswerk en linnen; over alles is nagedacht. Dat is te vergelijken met het DESIGN van je presentatie.

De DELIVERY – and that’s where the presentor comes in – beslaat de gastheer of –vrouw; degene die gebruikmaakt van de sfeer en de omgeving en inspeelt op het type gast. De presentator komt zijn/haar unieke driesterren content aan de tafel brengen. Uiteindelijk de allesbepalende factor in de totaalbeleving. Het lekkerste eten (content) in het mooiste restaurant van het mooiste bord smaakt niet van een gastheer of -vrouw die zijn ‘vak’ niet verstaat. DELIVERY = key.

De (presentatie)beleving moet compleet zijn om echte impact te creëren. Het cadeautje bij vertrek is de laatste herinnering die je vormt. Om een volledige beleving te creëren moet je zintuigen prikkelen, emoties oproepen, voor balans zorgen en dat alles op driesterren niveau.

Kan ik jou uitdagen om presentaties in 2019 anders aan te pakken?

MEER BLOGS.