070 2210459
create@presentsavvy.com
Contact
English (Engels)
Nederlands
    MENUMENU
    • Company
      • Vacatures
    • Presentaties
      • Presentatie Design
        • Powerpoint & Keynote
        • Illustraties
        • Prezi video presentatie
        • Prezi
        • Online presentaties in het onderwijs
      • Presentatie Concepten
        • Visueel notuleren
        • Events & Congressen
      • Presentatie Middelen
        • Communicatie middelen
        • Jouw presentatie als infographic
        • Video
    • Portfolio
    • Workshops
      • Visual Thinking
      • Presentation Design
    • Blog
      • Inspiratie
    • Contact

januari 20, 2019Nieuws, PresentatiesMandy Schild

Happy Presenting!

In 2018 hebben wij mooie projecten mogen realiseren. We hebben gebruik gemaakt van nieuwe apps, innovatieve software om unieke presentaties op te leveren. Het is dus key om de nieuwe ontwikkelingen te volgen maar ook om behoefte te onderzoeken van onze opdrachtgevers. We hebben beurzen bezocht, seminars gevolgd en (Prezi) trainingen bijgewoond. Zo komt Adobe met de nieuwe Sensai tool, is conversational presenting de manier van presenteren geworden en zijn er nog zoveel meer nieuwe ontwikkelingen geweest in 2018. Hierbij luiden we samen het nieuwe jaar in met 5 tools die jouw presentatie een nieuwe boost geven. In 2019 zullen deze tools onmisbaar zijn in het creatieve proces achter presentaties.

Net als een jaar geleden zet ik graag alle nieuwe tools voor jou op een rijtje. Dit keer zijn ze beoordeeld op: gebruiksvriendelijkheid, creativiteit, exportmogelijkheden en innovatie.

TOOL 1: PREZI NEXT

In 2018 was Prezi extra speciaal voor Present Savvy. Wij zijn namelijk benoemd tot certified Prezi Expert! Als Prezi Expert wordt je op hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen en mag je deze testen. Al eerder hebben we in samenwerking met Prezi de Prezi AR-tool mogen uitproberen die het mogelijk maakt om o.a. live-presenteren te combineren met een interactieve presentatie. De komende jaren gaat Prezi sterk concurreren met PowerPoint en verwachten we ook dat PowerPoint slides kunnen worden omgezet naar Prezi.

wij geloven dat Prezi een van de innovators is binnen de wereld van presentaties. Ze zijn continu bezig met het ontwikkelen en verbeteren van hun presentatietool en maken daarbij functies mogelijk waar PowerPoint en Keynote al jaren naartoe aan het werken zijn, zoals het integreren van de Cloud.

Alweer iets meer dan een jaar geleden, namelijk in juni 2017, lanceerde Prezi de nieuwe, nog relatief onbekende versie van hun presentatieplatform: Prezi Next. De oorspronkelijke tool kreeg de naam Prezi Classic en werd alleen nog maar toegankelijk voor zij die voor de lancering van Next al met Prezi werkten. Nieuwe gebruikers konden alleen aan de slag met Prezi Next, de geüpgrade versie van de tool. Prezi Next bood een aantal mogelijkheden die de Classic-variant nog niet bezat, waardoor de tool makkelijker en sneller werd in zijn gebruik.

  • Speelt in op conversational presenting; door agendapunten als structuur te gebruiken kan er naar wens van het publiek tussen punten worden gewisseld
  • Door middel van templates kun je snel een mooie presentatie maken
  • Je kunt makkelijk zelf je structuur bouwen, ook voor de niet geoefende presentator
  • Je kunt de kleurcodering naar wens aanpassen
  • De zoomfunctie kan nu efficiënt worden ingezet (ipv dat je publiek misselijk wordt)
  • Gezamenlijk kun je makkelijk aan de Prezi werken
  • Je kunt de Prezi makkelijk delen met anderen
  • In de Pro versie kun je ook het gebruik van je presentatie analyseren met de statistieken
  • Er bestaat een fade-out optie waar wij enorme fan van zijn!

GEBRUIK***

Voor degene die Prezi nog niet kennen, get started! Door verschillende lagen slides te overlappen wordt jouw presentatie een stuk interessanter. Het geeft je meer ruimte om je creativiteit kwijt te kunnen en houdt het publiek wakker. Er zijn verschillende accounts binnen Prezi die je kan hanteren. Zo heb je het basic account, deze is volledig gratis en krijg je toegang tot een paar eenvoudige templates. Of je kan kiezen voor een betaald account, waarin je een grote database van templates krijgt om je presentatie in op te bouwen. Je kan zelf bepalen met wie je en hoe je de presentatie wil delen. Ook is het mogelijk om met zo’n Plus account jouw presentaties zonder internet te presenteren of te bewerken. Heel handig als je op een nieuwe locatie moet pitchen, als je het mij vraagt.

CREATIVITEIT*****

Naast honderden templates om uit te kiezen, helpt Prezi je stap voor stap met het opbouwen van unieke slides. Zeker als je nieuw bent in Prezi krijg je met video uitleg een rondleiding. Daarna kan het ontwerpen beginnen. Start met een template of een lege slide die je zelf kan uitbreiden tot iets wat helemaal past bij jouw verhaal. Licht onderwerpen uit door de ‘smart-zooming’ functie en maak een avontuur van jouw presentatie.

EXPORTMOGELIJKHEDEN***

Het handige van online werken aan presentaties in programma’s als Prezi is dat ze je werk opslaan terwijl je er mee bezig bent. Het bestand wordt automatisch opgeslagen naar je home-page. Als alle slides opgemaakt zijn is de presentatie eenvoudig te delen via de share optie en kan je er ook nog voor kiezen om samen om de presentatie te bewerken met zeker 10 andere personen.

INNOVATIE*****

Sinds de lancering van Prezi Next is Prezi bezig met het innoveren van de gebruikerservaring en het verbeteren van de interactieve opties zoals het live-delen via social media. Prezi onderscheidt zich van andere presentatie tools door het doorvoeren van conversational presenting in het template die zijn aanbieden. Andere functies zoals zien wie jouw presentatie bekijken als je deze openbaar maakt en het koppelen van je Prezi account aan hun eigen app, zijn alleen nog maar de opstapjes naar het nieuwe presenteren van morgen.

Mijn cijfer voor Prezi: 9

TOOL 2: GOOGLE PRESENTATIES

Al een lange tijd is Google op de achtergrond bezig met het ontwikkelen van hun eigen online versie van “PowerPoint”. Iedereen met toegang tot een Gmail account heeft toegang tot Drive. In Drive kan je bestanden opmaken en opslaan. Naast online-versies van Word (Google Docs) en Excel (Google Spreadsheet), biedt de Drive ook Google Presentaties aan.

GEBRUIK****

De interface van Google Presentaties verschilt niet heel veel met die van PowerPoint. Ook veel functies zijn hetzelfde. Dit maakt de tool handig te gebruiken voor snelle presentaties. Online samenwerken is ook een van de opties van deze tool. Alle aanpassingen van andere zijn ook meteen zichtbaar, wat het werk een stuk eenvoudiger maakt.

CREATIVITEIT**

Google Presentaties heeft een slimme manier om het thema te kunnen veranderen terwijl je bezig bent met de presentatie. Hierdoor hoef je niet per slide na te gaan hoe je de pagina wil hebben maar kan je dit handig aanpassen in het menu.

EXPORTMOGELIJKHEDEN****

Het handige aan Google Presentaties is dat het bestand eenvoudig om te zetten is naar verschillende formats, waaronder PowerPoint en PDF. Daarnaast kan een presentatie meteen gemaild of gedeeld worden op internet.

INNOVATIE**

Het wordt pas duidelijk hoe Google Presentaties verschilt van andere presentatie tools als je Add-ons gaat toevoegen. Dit zijn verschillende pluggins die een extra functie kunnen toevoegen aan de presentatie. Voorbeelden van nuttige pluggins zijn Peer-deck: hiermee kun je live-vragen toevoegen aan de presentatie en kunnen antwoorden uit het publiek zelfs als het tekeningen zijn worden weergegeven in de presentatie, Insert: een handige data-bank van icons die je kan gebruiken naast je presentatie, Lucidchart: hiermee verander je een warrige brainstorm in een duidelijke tabel voor op je slides. Dat is nog maar het begin van alle pluggins die je kan toepassen.

Mijn cijfer voor Google Presentaties: 7

TOOL 3: CANVA

Canva is een tool die onwijs aan het ontwikkelen is. Het is eenvoudig te gebruiken, prachtig in vormgeving en heeft een gigantische databank aan templates, icons, afbeeldingen en meer. De snelheid waarmee slides kunnen worden opgebouwd was nog nooit zo snel. Zeker voor non-designers een tool die creatieve oplossingen biedt en zich met een bizarre snelheid aanpast naar de juiste indeling op je canvas.

GEBRUIK****

In Canva krijg je gelijk een groot aanbod uit vele templates. Vervolgens kan je direct aan de slag met alle onderdelen die op de slide zijn aangegeven, maar heb je ook de mogelijkheid om uit verschillende andere aangeboden vormen, tekst opmaken, achtergronden en foto’s te kiezen om je slides mee op te bouwen. Daarnaast is er een apart tabblad om je eigen uploads naar de slides te slepen en ze te bewaren om ze te gebruiken voor andere slides. Wat opvalt als je Canva gebruikt is de snelheid van het integreren van alle objecten die plaatst of aanpast, deze is namelijk bijzonder direct.

CREATIVITEIT****

Er zijn zoveel artistieke optie om uit te kiezen dat je geen designer hoeft te zijn om een indrukwekkende presentatie te maken met Canva. Wel moet je enige ervaring hebben met het opbouwen van slides, maar de rest kan deze slimme tool voor je invullen.

EXPORTMOGELIJKHEDEN**

Het presenteren van de slides is direct op de webpagina mogelijk. Je kan er ook voor kiezen om de presentatie te downloaden als pdf, te exporteren naar social media, als animatie weer te geven, etc. Helaas, de optie om offline te presenteren ontbreekt en ook is het nog niet mogelijk om de slides om te zetten naar PowerPoint.

INNOVATIEF***

Canva is een nieuwe grote speler op de markt van presentatie-tools sinds 2012. Niet alleen bieden ze een groot aanbod van design templates, maar ook bieden zij inspiratie voorbeelden van andere gebruikers aan voor wie nog niet genoeg is geïnspireerd. Ook is er een extra mogelijkheid om pluggins van Canva zelf toe te voegen aan presentaties, vergelijkbaar met die van Google Presentaties. Canva onderscheid zich van Prezi en PowerPoint doordat de focus wordt gelegd op het creëren van unieke, indrukwekkende content.

Mijn cijfer voor Canva: 8

TOOL 4: VISME

De tool Visme is vergelijkbaar met de Canva, de vorige tool. In een groot opzicht werken de twee hetzelfde, maar zou ik beveel Visme aan bij designers met meer ervaring in het ontwerpen van presentaties. Ondanks dat er een ruime keuze is uit design opties, vraagt het enig inzicht in de vele aanpassingen die je kan maken binnen de tool.

GEBRUIK***

Je kan zelf kiezen of je Visme start vanuit templates of vanuit een lege slide en zelf verder opbouwt. Animaties maken en grafieken instellen is binnen Visme extra makkelijk gemaakt. Er is keuze uit verschillende animatie vormen en objecten om grafieken mee te maken. Kleurgebruik is een andere optie die Visme makkelijker maakt dan andere presentatietools. Het is namelijk met een knop mogelijk om de kleur door de gehele presentatie te veranderen.

CREATIVITEIT***

Zeker in de premium versie biedt Visme talloze templates, grafieken en vormen. Dit kan in andere programma’s vaak alleen vanuit andere pagina’s gedownload worden, maar ligt hier binnen handbereik.

EXPORTMOGELIJKHEDEN****

Het fijne aan Visme is dat het mogelijk is de presentatie te exporteren naar HTML, waardoor het mogelijk wordt ook offline te presenteren. De ruime exportmogelijkheden staan ook toe de presentatie te downloaden, online te delen en een wachtwoord toe te voegen aan deelopties.

INNOVATIEF***

Visme brengt interessante mogelijkheden naar voren voor designers die opzoek zijn naar een nieuwe manier van presenteren. Het snelle schakkelen tussen slides en mogelijkheden om toe te passen is vernieuwend t.a.v. van PowerPoint en focust zich geheel op de creatieve uiting van de ontwerper.

Mijn cijfer voor Visme: 7,5

TOOL 5: POWERPOINT NEW

Onmisbaar is de grondlegger van digitale presentaties. Vele wijken niet af van het bekende programma en dat is te begrijpen, want het grootste aanbod mogelijkheden op je desktop vind je alleen bij PowerPoint. Maar nieuwe gronden ontdekken en andere tools uitproberen is iets wat je moet durven! Als we eerlijk zijn kunnen we tegenwoordig best wel gave dingen met PowerPoint als je dat vergelijkt met de eerste amateuristische slides die we allemaal weleens hebben ontworpen. Hieronder vind je een aantal tips die je nog niet wist over PowerPoint.

BULLETS

Het beste wat je kan leren van PowerPoint is het wegwerpen van de oude vertrouwde bullet-slides en ze integreren naar professionele slides met stappenplannen of icons om je punten aan te geven. Laten we de onoverzichtelijke bullets verbannen van de slides! Het publiek zal je dankbaar zijn als jij ze geen opsommingen meer geeft, maar uitdaagt met iets wat meer spreekt tot de verbeelding.

COMBINEREN EN DESIGN OPTIES

Het is al een tijdje mogelijk maar er zit een optie in elk PowerPoint programma om objecten te combineren, af te snijden of samen te voegen. Deze optie vind je bij vormopmaak. Wat PowerPoint goed heeft gedaan is om de gebruiker te helpen bij snelle opmaak. In de nieuwe versies van PowerPoint worden er design opties gegeven (Design > design ideas). Ook kan je tegenwoordig heel gemakkelijk icons toevoegen vanuit het programma zelf!

MORPHING

De laatste keer dat ik over PowerPoint schreef, stelde ik al de tool Morphing voor en ik ben er zeker niet vanaf geweken. Je kan hele toffe effecten geven aan je content. Er zijn heel wat professionals losgegaan met dit effect. Check hier.  Let op dat alleen PowerPoint versies vanaf 2017 deze tool bevatten.

3D POWERPOINT

Wat een toffe optie en een volledige (letterlijk) nieuwe dimentie aan content delivery! Het is waarschijnlijk wat lastig als je niet de meest geoefende presentatie designer bent (we can help :-)). Check hier hoe dat eruit ziet!

Een samenvattende evaluatie:

  1. Gebruik***
  2. Creativiteit***
  3. Export mogelijkheden***
  4. Innovatief ****

Mijn cijfer voor PowerPoint New: 9

Deze tools zijn er om je te inspireren en ik wil je erop wijzen dat er meer tools, met meer functies zijn dan PowerPoint. Het ontwerpen van je presentatie houdt meer in dan teksten opmaken en kleuren aanpassen. Er gaat een diep, creatief proces aan vooraf, waarbij de volgende 5 trends vaak van geweldige update vormen en het waard zijn te noemen.

1. Cinemagraph

Dit programma combineert video en vaste beelden op een indrukwekkende en magische manier. Met tekentools kan je helemaal zelf bepalen welk gebied van de video stil staat en welk gebied beweegt. Het vereist een goed inzicht bij het opnemen van de video’s, want om de cinemagraph perfect te maken moet het beeld niet trillen of onverwachts bewegen. Ook is het belangrijk dat het niet vanzelfsprekend is dat maar 1 gedeelte van de video beweegt. Voorbeelden zijn het inschenken van water, waarbij de kan met water stil blijft hangen of swipen over een iPad, zonder dat de hand die de iPad vasthoudt beweegt. Als je de perfecte beelden hebt geschoten is het eindproduct een eyecatcher voor elke presentatie.

2. Pixaloop

Het broertje van Cinemagraph heeft misschien nog wel een gaver functie. Waar de vorige tool van een video een stilstaand beeld maakt, maakt Pixaloop van fotografie een video. Het is mogelijk op elke afbeelding en twist de werkelijkheid. Daarnaast is het te delen in verschillende vormen, geschikt voor presentaties maar ook voor social media.

3. Infogram

Het maken van mooie grafieken en duidelijke maatstaven is mogelijk met Infogram. Speciale templates van grafieken zijn aanwezig binnen de interface, die naar keuze kunnen worden aangepast. Deze tool ondersteund je bij het maken van mooi vormgegeven data, dit is iets wat nog vaak standaard wordt weergegeven en wat met Infogram verleden tijd is.

4. Enlight

Met Enlight is het combineren van beelden binnen handbereik. Deze app is een geweldige oplossing voor een designer die snel iets moois wil creëren. Verschillende objecten die de applicatie aanbiedt, zoals vormen, filters en lichteffecten, kunnen worden samengesmolten. Door verschillende lagen te gebruiken maak je sterke Visuals die je kan exporteren naar je presentaties.

5. ProCreate

Voor de artistieke mensen onder ons. Een van mijn favoriete programma’s waarmee je eigen onderdelen voor content kan ontwikkelen, kan delen met andere en zelfs kan exporteren als video. De teken applicatie ProCreate biedt een groot aanbod van tekentools. Hiermee kan je niet alleen kunstwerken en objecten in png of jpeg maken, maar ook structuren en materialen zijn realistisch na te maken.

: canva, presentaties, presentatietrends, presenteren, prezi, visme
Vorig bericht WHAT ABOUT PREZI? Volgend bericht PRESENTATIE PARADIGMA

Gerelateerde berichten

5 tips tegen saaie presentaties!

juli 6, 2016admin

Ons creatief landschap verandert, snel!

september 10, 2019Iris .

NK Pitchen

januari 23, 2016admin

Links

  • Presentaties
    • Design
    • Concepten
    • Middelen
    • Workshops
  • Visueel notuleren
  • Portfolio
  • Contact
  • Vacatures

Kennisbank

  • PowerPoint
  • PowerPoint presentatie
  • PowerPoint laten maken
  • PowerPoint template
  • Prezi presentatie
  • Prezi Expert
  • Prezi template
  • Prezi Augmented reality
  • Prezi laten maken
  • Keynote spreker
  • Keynote presentatie
  • Keynote laten maken

Contact

Westvlietweg 65E, 2495 AA Den Haag
+31(0)70 2210459
create@presentsavvy.com

KvK: 63629658
BTW: NL146287472B01
IBAN: NL86 ABNA 06046344 47

Privacy verklaring

© 2020 Present Savvy

  • Request proposal
  • Contact presentation specialist
We gebruiken enkel en alleen cookies voor statistische doeleinden. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkMeer lezen