Home » 5 tips tegen saaie presentaties!

5 TIPS TEGEN SAAIE PRESENTATIES !

Nog steeds komt het veel te vaak voor dat presentaties niet lekker lopen en dat de gedachten van het publiek overal zijn behalve bij wat de spreker wil overbrengen. Meestal ligt dat niet aan de inhoud, het zijn per slot van rekening vaak specialisten, captains of the industry die het podium krijgen. In ieder geval mensen met een verhaal. Waar ligt het dan aan?

We hebben de belangrijkste tips op een rij gezet!

INHOUD:
TIP 1.

Structuur = key

Een goede structuur is de basis van elke presentatie.  Een duidelijke structuur geeft jouw publiek de houvast om jouw verhaal/boodschap te volgen.

Het is essentieel om jouw publiek aan het begin duidelijk te maken wat ze van de presentatie kunnen verwachten en hoe je presentatie is opgebouwd. Door wat visuele trucs kan je structuur bieden zonder er uitgebreid over te praten (dat kan ook saai zijn). De meest gebruikte methode is de Kop-romp-staart methode.

  • Kop, hier geef je een inleiding op het onderwerp en een overzicht van wat je gaat vertellen. Hier ligt dé kans voor een pakkende opening. Een indrukwekkende video is een gemakkelijk hulpmiddel voor “the first impression”.
  • Rompdeze bevat de feitelijke boodschap, het is de kern van je verhaal. Hier vertel je wat je wilt vertellen of noem je de argumenten of onderbouwing voor je standpunt. Probeer ook in dit deel een logische (zichtbare) structuur aan te brengen in je betoog. Je kan bijvoorbeeld d.m.v een mooie, boeiende foto het nieuwe onderwerp aankondigen en wellicht een deel van de agenda terug laten komen.
  • Staart, men zegt wel eens you never get a second chance for a first impression’. Nou, dit geldt ook zeker voor ‘ the last impression’. Wat zeg of doe jij zodat je publiek in de trein of auto terug nog steeds stilstaat bij jouw boodschap? Vat je boodschap nog eens samen. Je komt tot een conclusie en noemt eventuele aanbevelingen. Geef je publiek iets tastbaars. Leuke tools zijn bijvoorbeeld een mindmap, moodboard van je presentatie of een gadget zoals een brochure met een LCD-schermpje.

Je kunt afsluiten met een quote, indrukwekkende foto of humoristische video. Geef ze in ieder geval iets! Touch their hearts.

Topics
Healthcare solutions
TIP 2.

Humor = aandacht

Humor is een krachtige communicatie tool. Het trekt de aandacht, maakt je presentatie een ervaring en een positieve herinnering. Het is belangrijk dat je ‘rapport’ creëert. ‘Rapport’ (je zegt rappoor) is presentatie-vaktaal voor een ‘innige verbinding zonder de intieme band’. Doe iets onvoorspelbaars en wees grappig. Dat kan al tijdens de opening (de kop), zodat je de aandacht meteen vestigt op jouw presentatie! Veel mensen vertellen op basis van studies, effecten en resultaten…vrij saai.

Humor komt vaak in de gedaante van:

  • Anecdotes
  • Quotes
  • Grappig beeldmateriaal (reclames lenen zich uitstekend om een punt te maken)
  • Definities /afkortingen
  • Signs/borden


Zorg voor een theelepeltje nieuwsgierigheid, een onsje verwondering en een flinke pont humor.

We just have our own rituals
TIP 3.

Design = must

Verschillende onderzoeken tonen aan dat we informatie beter waarnemen en begrijpen wanneer dit grafisch wordt weergegeven. Een goed design helpt je duidelijkheid, rust en structuur te geven aan jouw publiek. Te volle sheets en opsommingen die eindeloos zijn inspireert niet! Kijk naar de informatie: wat wil je echt communiceren? Denk na over duidelijke visualisatie. Let wel op: Wanneer je de nadruk legt op design in plaats van communicatie, dan kan dit ten koste gaan van de effectiviteit van de visualisatie. Het visuele staat in dienst van jouw verhaal; niet andersom.

Heel belangrijk:

  • Gebruik één, rustig thema in je presentatie. Als het alle kleuren van de regenboog bevat, is dat voor het publiek niet fijn om naar te kijken. Een vast thema geeft ook herkenning en er worden verbanden gelegd.
  • Gebruik een duidelijk lettertype en –grootte. Zo blijft jouw presentatie leesbaar voor het publiek. Zonder goede leesbaarheid, zal jouw publiek afgeleid zijn.
  • Vermijd te veel content. Het is beter om niet te veel tekst te gebruiken en zo min mogelijk bewegende animaties. Een goede balans tussen tekst en foto’s is belangrijk.
  • Consequent: Ook de stijl moet consequent zijn. Eén foto stijl werkt rustgevender dan veel verschillende foto’s (formaten, kleuren etc).
  • Afbeeldingen: Kies voor 1 stijl in afbeeldingen (dus niet dieren, kinderen, zakenmannen door elkaar) KEY: Gebruik kwalitatief beeldmateriaal dat oogt professioneel (geen wazige pixelachtige afbeeldingen).

Creativity is not a talent, it is a result of a process”

Fotogrid
TIP 4.

Visuals = food for brain

Het menselijk brein is visueel ingesteld, zo is de mensheid geëvolueerd. Dit begon bij onze verre voorouders die leerden te overleven met behulp van het visueel waarnemen van hun omgeving, denk maar aan grottekeningen en landkaarten. 90 % van de (zintuigelijk) prikkels die we binnenkrijgen is via je ogen. De combinatie van kijken en denken is essentieel om informatie op te nemen, de boodschap te begrijpen en deze vervolgens te onthouden. Neem nou bijvoorbeeld data, dit bevat vaak patronen die zichtbaar worden met een visualisatie. Patronen laten bijvoorbeeld een verandering, verdeling, of correlatie zien. Ontwikkelingen die dit aantonen zijn bijvoorbeeld de populariteit van  infographics en stijging van video en fotografie op social media.

Visualisatie is dus als ‘food for the brain’; een trigger om informatie op te nemen en de aandacht van je publiek te trekken en vast te houden.

Foto’s en video’s zorgen ook voor 100% meer betrokkenheid. En wist je dat de meest populaire presentaties gemiddeld 37 keer foto’s bevatten? Allemaal redenen om visuele content te gebruiken om de aandacht te houden van jouw publiek. En zeg nou eens eerlijk:

This or That
TIP 5.

Doelgroep = prio

Natuurlijk is het belangrijk dat je presentatie aansluit bij jouw doelgroep. Woordkeuze, plaatjes, grapjes, duur en diepgang verschillen per doelgroep. Studenten hebben andere interesses, behoeften en voorkeuren dan bijvoorbeeld het senior management van multinational.

Zorg dat je er dus achter komt waar je publiek uit bestaat:

  • Soort organisatie: geef je de presentatie intern/extern?
  • Demografische gegevens: wat is de achtergrond van de doelgroep, welk opleidingsniveau bijvoorbeeld?
  • Verwachtingen: wat is het belang van de presentatie? Is de doelgroep vooraf geïnformeerd?
  • Wat is de samenstelling van de groep? Zijn het bijvoorbeeld een groep chirurgen of zijn het investeerders?
  • Denk na over leerstijlen: ieder persoon heeft een andere manier van leren. De ene persoon hecht meer waarde aan visualisatie en de ander is getriggerd door data en tekst.
  • Aandacht voor zintuigelijk prikkelen. Laat iets zien, laat iets horen, laat iets voelen etc.

What else?

Volg jij deze tips op tegen saaie presentaties? Als je hulp nodig hebt, kan je altijd contact met ons opnemen. Dan helpen we je op weg met een paar tips of we nemen je daadwerkelijk werk uit handen. Wil je de visuals van deze tips? Deze is gratis te downloaden door op de button hieronder te klikken.

Veel plezier met presenteren!

Download de Mindmap ‘Presentaties’

Inspiratie

Hier volgen enkele platforms en websites om je te inspireren:

 

Bronnen

  • INNOVATIVE PRESENTATION
    Auteurs: Ray Anthony, Barbare Boyd

  • VISUALIZATION: USING VISION TO THINK
    Auteurs: K Card, Jock D Machinlay, Ben Schneiderman

  • THE BACK OF A NAPKIN
    Auteur: Dan Roam

  • THE POWER OF VISUAL STORYTELLING: HOW TO USE VISUALS, VIDEOS AND SOCIAL MEDIA TO MARKET YOUR BRAND
    Auteur: Ekaterina Walter

  • HUMOR IS HET DOORBREKEN VAN VOORSPELBAARHEID
    Auteur: Sander de Vries

Wil jij dit artikel downloaden?

Heb je geen tijd om dit artikel nu te lezen of wil je dit artikel als naslagwerk hebben? Laat hier jouw gegevens achter en ontvang een mail met de download!

MEER BLOGS.