Home » Presentatie tools en trends 2020

PRESENTATIE TOOLS EN TRENDS 2020.

Een nieuw decennium is aangebroken. Het decennium dat we achter ons laten is er één waarin enorm veel innovatie heeft plaatsgevonden op het gebied van technologische ontwikkelingen (AI, VR) en daarom ook de manier van presenteren. Daarnaast is een nieuwe realiteit ontstaan waarin snel mooie (visuele) content creëren belangrijk is. Je ziet ook daardoor steeds meer platformen ontstaan waarmee je dit kan bereiken. Een aantal hiervan zullen in deze blog worden besproken. Ook bij Present Savvy heeft er veel innovatie plaatsgevonden. Zo hebben wij nieuwe tools ingezet om presentaties nog memorabel te maken! Wij hebben in 2019 bijvoorbeeld een nieuwe tool van Prezi gebruikt, namelijk Prezi Video, die in deze blog verder uitgelicht zal worden. Ook hebben we in het afgelopen decennium meerdere informatieve blogs gelanceerd, zoals Ons Creatief Landschap Verandert, Snel! en De Magie van de Metafoor. In Present Savvy’s eerste blog van het nieuwe decennium zetten we volgens ons enkele tools en trend van 2020 op een rijtje, net als we vorig jaar gedaan hebben. Deze keer hebben we vijf tools beoordeeld op innovatie, gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden.

INHOUD:

PRESENTATIE TOOL 1.

Het creëren van video’s om een boodschap over te brengen op je publiek is een trend of een nieuwe realiteit. De mogelijkheden worden steeds groter en gekker. Prezi heeft goed op deze trend ingespeeld door het lanceren van een nieuwe tool, genaamd Prezi Video. Dit is een videocreatie tool waarin je jezelf en je visuals (je presentatie) tegelijkertijd op het scherm ziet. Dit kan live, maar je kan het ook opnemen. Dit klinkt misschien een beetje vaag, dus we hebben hiernaast een voorbeeldje bijgevoegd zodat je er een beter beeld bij krijgt.

8,5
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
5/5

Dat Prezi van innoveren houdt, is ondertussen wel duidelijk. Nu heeft het presentatieplatform een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan de al vernieuwende tool: Prezi Video. Met Prezi Video kun je nu jouw presentatie tonen terwijl je, door middel van videobeeld, zelf in de presentatie staat. Hierdoor maak je echt een deel uit van je presentatie en zweeft jouw lichaam tussen de visuals die je hebt gecreëerd om jouw verhaal mee te vertellen. Je kunt een template kiezen en deze naar eigen wensen aanpassen,  dit werkt snel en gemakkelijk. De optie voor meer gevorderde Prezi gebruikers is het maken van een volledige presentatie en deze opnemen als video. We hebben een voorbeeld hiervan op onze Prezi Video pagina

mogelijkheden
4/5

Doordat je zelf een presentatie kunt maken en deze in een video kunt gebruiken, zijn de mogelijkheden voor variatie oneindig! Ook zijn er een groot aantal opties voor het bewerken van je video. Je kunt zo je video volledig aanpassen naar eigen smaak.

INNOVATIE
4/5

Deze manier van video’s creëren is een vorm van augmented reality, doordat je jezelf plaatst in een virtuele omgeving met bewegende elementen. Het is een nieuwe manier van het integreren van een presentatie en een video van jezelf in één video. Je kunt Prezi Video voor veel verschillende doeleinden inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld een live interactieve presentatie opzetten voor tijdens een evenement of congres, maar je kunt er ook voor kiezen je video’s op een eerder moment op te nemen en deze in te zetten voor een webinar, training of online cursus. Je kunt je video’s natuurlijk ook delen via je social media als leuke teaser voor een product, concept of evenement. Kortom: de mogelijkheden zijn oneindig!

PRESENTATIE TOOL 2.

Visme is een tool die je helpt visualisaties te maken in de vorm van presentaties, infographics of andere visuele content en speelt goed in op de trend van snel mooie content maken. Visme biedt templates, grafische elementen en foto’s aan waarmee je content kunt creëren. Met Visme kun je ook sociale media graphics, website/blog graphics, printables (bijv. posters, flyers, business kaartjes) en documenten (bijv. reports, nieuwsbrieven, ebooks) maken.

8,5
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
3/5

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het kost wat tijd om uit te zoeken hoe Visme werkt. Er zijn zoveel opties, knopjes en mogelijkheden, dat je wel even geduld nodig hebt. Maar als je eenmaal begrijpt hoe Visme werkt, dan zul je er veel aan hebben! Visme heeft gelukkig erg veel blogs en YouTube video’s met uitleg over het gebruik van de tool. In de video hiernaast wordt uitgelegd hoe je een presentatie kunt maken in Visme en wat de verschillende mogelijkheden zijn

mogelijkheden
5/5

Visme heeft veel verschillende mogelijkheden voor het maken van presentaties. Er zijn bijvoorbeeld enorm veel templates te vinden in de database, elk met verschillende designs en opties. De templates die PowerPoint aanbiedt zijn erg basic, maar de Visme templates zijn daarentegen alomvattend. Je kunt slides kiezen waarin je data visualiseert of waarin je een agenda gebruikt. Ook zijn er opties voor een tijdlijn, diagrammen, productvergelijkingen, stappenplannen en nog meer. Je kunt data heel mooi visualiseren in je presentatie met de speciale ingebouwde tool voor data visualisatie. Een andere leuke mogelijkheid is het interactief maken van je presentatie Ook kun je samenwerken in Visme, wat erg handig is voor teams. Een klein nadeeltje is dat je je presentatie niet kunt exporteren naar een PowerPoint bestand. Je geeft de presentatie via de Visme website, maar je kunt ‘m ook downloaden als pdf-bestand of als interactief HTML 5 format (waardoor je de presentatie gewoon kan geven zonder internetverbinding).

INNOVATIE
5/5

Als je een presentatie wilt maken die echt anders is, waarbij je meer out of the box moet denken, dan is Visme een enorm sterke tool! Zoals hiervoor gezegd is er een ruim aantal mogelijkheden voor het gebruiken van innovatieve templates. Ook is de ingebouwde tool om data te visualiseren erg innovatief en handig. Wat ik persoonlijk het meest innovatieve en het grootste pluspunt aan Visme vind, is dat alles er enorm mooi uit komt te zien! Als je niet goed bent in presentaties maken, kan Visme zeker helpen om toch een indrukwekkende presentatie te creëren.

PRESENTATIE TOOL 3.

De Adobe familie is de holy grail onder de designtools, maar door de opkomst van de vele online tools is dit langzamerhand aan het veranderen. Adobe speelt gelukkig goed in op de behoeften van de markt (snel mooie content creëren). Ook zij hebben nieuwe tools uitgebracht; drie tools die onder Adobe Spark vallen (Spark Post, Spark Video en Spark Page). Met Adobe Spark kun je eenvoudig social graphics, webpagina’s en korte video’s maken.

7,5
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
2/5

Adobe Spark is erg makkelijk in gebruik voor de consument die nog niet zo veel ervaring heeft met designen. Binnen een paar minuten weet je hoe deze tools werken. Adobe Spark neemt je aan de hand mee door het designproces. Adobe wil dat iedereen, van bloggers tot marketers en studenten, de mogelijkheid heeft om visuele verhalen te creëren. Je hoeft hiervoor dus geen professionele designer te zijn.

mogelijkheden
5/5

Adobe Spark is dus een erg laagdrempelige tool, waarmee je snel content visualiseert. Door de gelimiteerde mogelijkheden van Spark is het iets minder innovatief dan de vorige genoemde tools. Er bestaan enorm veel andere tools waarmee je hetzelfde kunt. Het voordeel (en innovatieve) aan Spark is dat letterlijk iedereen mooie content kan creëren. Dit is met andere designtools, zoals Canva, moeilijker.

INNOVATIE
4/5

Adobe Spark heeft zoals hiervoor beschreven drie afzonderlijke tools. Deze drie tools hebben allemaal een ruime keuze aan templates, waardoor het werken in de tools makkelijker is. Spark Post kun je gebruiken om professionele graphics te maken voor bijvoorbeeld sociale media. In Spark Post kun je gebruik maken van het layeren van foto’s met tekst en filters, net als in Photoshop en InDesign. Spark Page is voor het creëren van web stories, zoals ze het zelf zeggen. Je kunt het gebruiken om nieuwsbrieven, verslagen of fotoalbums online te delen in de vorm van een webpagina. Met Spark Video kun je makkelijk en snel geanimeerde video’s maken. Helaas kun je geen filmpjes in de Spark video’s gebruiken. Je kunt alleen foto’s, tekst, muziek, voice-overs en icons gebruiken. Een minpuntje aan de gebruiksvriendelijkheid van Adobe Spark is dat er hierdoor onze mening minder mogelijkheden zijn binnen de tools zelf. Je zit vast aan een format en het template dat je gebruikt. De mogelijkheid om je designs aan te passen naar persoonlijke voorkeur is gelimiteerd.

PRESENTATIE TOOL 4.

Met deze tool kun je cinemagraphs maken, een combinatie tussen foto en video, waarin alleen een deel van het beeld beweegt. In het gifje (of video) hiernaast staat het hele beeld stil, behalve het vuur dat brandt. Met een cinemagraph kun je de aandacht van de kijker laten richten op het bewegende element in het beeld. Perfect voor presentaties wat ons betreft!

8
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
3/5

In principe kan iedereen cinemagraphs maken met deze tool, maar het is best moeilijk om ook echt een mooi en overtuigend resultaat te krijgen. De camera moet bijvoorbeeld helemaal stilstaan tijdens het filmen. Het is dus handig om een statief te gebruiken. Je kunt je telefoon gebruiken in combinatie met de app, maar je kunt ook een camera gebruiken en de video’s op je computer bewerken. Ook moet er een scheiding zijn tussen twee elementen, omdat je een contrast wilt laten zien tussen wat wel en wat niet beweegt in de cinemagraph. Zo zal in de afbeelding hiernaast de man aan de linkerkant zijn thee drinken, terwijl de vrouw aan de linkerkant stilstaat. Je moet je dus aan aardig wat “regels” houden, wil je een pakkende cinemagraph creëren.

mogelijkheden
5/5

Met deze tool kun je op een slimme manier een boodschap overbrengen op je publiek, wat erg handig is voor de marketing van je merk. Doordat Facebook en Instagram video’s automatisch afspelen is het erg handig om cinemagraphste gebruiken op sociale media. Een cinemagraphis eens wat anders dan een gewone foto of video en is dus een echte eyecatcher voor in presentaties of op sociale media.

INNOVATIE
4/5

Doordat je zelf kunt bepalen hoe en wat er in jouw cinemagraph beweegt, zijn de mogelijkheden oneindig. Je kunt zo creatief zijn als je wilt. Ook in de tool zijn er veel (bewerk)mogelijkheden: je kunt de snelheid van de beweging aanpassen, tekst toevoegen, je video bewerken in kleur en licht en nog veel meer.

PRESENTATIE TOOL 5.

Placeit is een tool waarmee je mock-ups, logo’s, designs en geanimeerde video’s kunt maken. Deze tool richt zich op visuele content voor branding en marketing. Met de videomaker van Placeit kun verschillende soorten video’s maken om een boodschap met je publiek te delen. Placeit heeft nog veel meer mogelijkheden zoals mock-up, logo maker etc. Een prachtig programma van Envato.

PLACEIT VIDEO MAKER
7
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
4/5

Ook deze tool neemt je aan de hand mee door het designproces, doordat je de templates kunt gebruiken en aanpassen. De designs die je maakt zijn dus vooraf bepaald. De tool is vooral bedoeld voor non-designers.

mogelijkheden
4/5

Je kunt met deze tool een slideshow video maken, maar ook geanimeerde Instagrom stories/posts en productvideo’s. Daarnaast zijn er ook templates voor een videointroductie voor je bedrijfsvideo’s of vlogs om je logo weer te geven aan het begin van je video. Er is ook een ruim aanbod aan templates voor de andere mogelijkheden om video’s te maken, waardoor je designs er altijd professioneel uitzien. Een nadeel van het gebruik van deze templates is dat je eraan vast zit en ‘m niet helemaal naar eigen smaak kunt customizen. Je kunt zowel foto’s als video’s invoegen in je designs en je kunt tekst en muziek toevoegen.

INNOVATIE
3/5

De tool speelt slim in op de trend om je boodschap over te brengen via video. Met de tool maak je dus aantrekkelijke, visuele content op een laagdrempelige manier. De video’s zien er automatisch professioneel uit, doordat de templates ervoor zorgen dat de foto’s/video’s/teksten die je invoegt bepaalde effecten krijgen.

Samenvattend

Visme is volgens ons dus de meest veelzijdige en innovatieve tool in het rijtje, maar het kost wel iets meer tijd en moeite om deze tool goed onder de knie te krijgen. Naast de genoemde tools zijn er natuurlijk nog veel meer goede tools om graphics, video’s en/of presentaties te maken. Zelf gebruikt Present Savvy de Adobe programma’s, Prezi en PowerPoint heel veel en ondersteunen wij onze klanten in het maken van presentaties en visuals. Wil jij hier ook hulp bij of wil je tips? Neem dan contact met ons op!

MEER BLOGS.