Home » Presentatie tools en trends 2021 – Deel 1

PRESENTATIE TOOLS EN TRENDS 2021 (deel 1).

Het jaar 2020… wat een jaar! Door de pandemie zijn we er nog meer achter gekomen hoe belangrijk contact met elkaar daadwerkelijk is. We kunnen zelfs bijna niet zonder fysiek contact. Helaas kunnen we elkaar weinig in het echt zien en dus ook geen offline meetings meer houden. Er is eigenlijk een hele nieuwe digitale wereld ontstaan. Online communiceren en presenteren is een trend. Gelukkig zijn er verschillende presentatie tools zijn ontworpen om online contact leuker en vooral ook makkelijker te maken. Vorig jaar schreven we al een blog over de tools en trends voor 2020. In dit blog geven we jou een dosis handige presentatie tools en trends voor 2021 om jou verder te helpen in de creatieve richting.  De tools zijn beoordeeld en getest op gebruiksvriendelijkheid, mogelijkheden en innovatie. Ze zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.
INHOUD:

PRESENTATIE TOOL 1.

Het zorgen voor zo veel mogelijk interactie met je kijkers is voor een presentator natuurlijk erg efficiënt. Een presentator kan makkelijk een presentatie opnemen en het offline delen met de kijker. Maar we leven momenteel in een tijd waar mensen meer willen weten, dus nieuwsgieriger zijn en ook echt neigen (of snakken) naar meer interactie. Dit is echt een trend op presentatiegebied. Presentatie tool Canva heeft een nieuwe feature gelanceerd, namelijk Canva Live. Deze feature maakt het mogelijk het publiek erbij te betrekken tijdens een live uitzending. Het publiek kan rechtstreeks via de computer of andere gewenste apparatuur vragen en opmerkingen in de weergave van de presentator plaatsen. De geplaatste vragen en opmerkingen worden zichtbaar voor heel het publiek. Deze kunnen worden weergegeven tijdens klassikale lessen, brainstormsessies, vergaderingen en meer.

6,5
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
5/5
Al voor de coronacrisis losbarstte gingen wij met het Albeda aan de slag om voorlichtingspresentaties voor 13- tot 20-jarigen interactiever te maken. Hierbij behandelden we vraagstukken over welke voorlichters ingezet konden worden tot welke content interessant is om te delen. Net toen alle nieuwe presentaties af waren en het team klaar was om de voorlichtingen in de nieuwe stijl te gaan geven, brak het coronavirus uit. Door enorm snel te schakelen – daarvoor petje af naar het Albeda! – zijn de presentaties binnen anderhalve week omgezet naar Prezi Video, een tool die interactie biedt tussen de studenten en docenten en een nieuwe manier van voorlichten binnen het Albeda heeft weten te introduceren. De tool wordt nu ingezet binnen de college’s Horeca en Zorg.
mogelijkheden
2/5

Doordat live chatten mogelijk wordt gemaakt met Canva Live, wordt het communiceren met anderen veel gemakkelijker. Het deelnemen en het verlaten van de chats zijn van één klik verwijderd. Het stellen van vragen of het toevoegen van opmerkingen is met dit programma nattevingerwerk.

INNOVATIE
2/5

Bij deze manier van live presenteren, wordt ook tegelijk live chatten mogelijk gemaakt. Het is een slimme manier om de interactie te vergroten en het zijn twee veelgebruikte elementen die worden samengevoegd. Twee niet-originele uitvindingen kunnen samen toch best een originele uitvinding worden.

PRESENTATIE TOOL 2.

Prezi kwam begin dit jaar met een nieuwe innovatie: Prezi Design. Prezi Design is een fijne tool die het door jou gemaakte werk er gelijk professioneler uit laat zien. Ze werken met een virtueel canvas, waardoor je nog creatiever kunt zijn en online kunt samenwerken. Je kan je kijkers een beter en creatiever beeld geven van de boodschap die je wilt overbrengen. De designs kunnen dynamisch gecreëerd worden en er is keuze uit ontzettend veel interactieve ontwerpen. Je kunt je designs (zoals infographics) gebruiken in je presentaties, zodat je data mooi is vormgegeven. Naast Prezi Video is dit zeker een tool die wij vaak gebruiken. 

8,5
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
5/5

Prezi Design maakt het gebruik van de tool makkelijk doordat ze verschillende tutorials op hun website hebben. Op de website staat veel informatie en ik vind het in Prezi Design makkelijk om dingen te vinden, toe te voegen en aan te passen. De verschillende templates maakt het ontwerpen ook leuker en hierdoor krijg je een goede zet in de creatieve richting.

mogelijkheden
5/5

Met Prezi Design is het mogelijk om infographics, posters, social media posts, reports en een origineel pdf-document toe te voegen, om zelf weer creativiteit daaraantoe te voegen. Prezi Design biedt daarnaast ook honderden templates en handige tools waaruit je kunt kiezen. Prezi Design brengt je eigen content helemaal tot leven.

INNOVATIE
4/5
Heb je inspiratie nodig of heb je werkelijk geen idee hoe je met iets moet beginnen, dan is Prezi Design het juiste hulpmiddel. Door de honderden aangeboden templates krijg je ontzettend veel inspiratie en die kun je weer aanpassen naar eigen stijl en smaak. Prezi Design is een tool die ik snel zou openen als ik inspiratieloos ben en toch goed uitziende content zou moeten neerzetten. Tijdens deze moeilijke COVID-19tijd gaan steeds meer dingen online. Hierom is een aansprekende content enorm belangrijk. Met Prezi Design kan je je doelgroep beter en creatiever bereiken.

PRESENTATIE TOOL 3.

Met Maglr creëer je opvallende interactieve content. Met deze speciale presentatie tool wordt je boodschap in een aantrekkelijke vorm via verschillende apparaten overgebracht naar je lezers. Maglr heeft het vertellen van je verhaal opgedeeld in drie verschillende oplossingen: online magazines, interactieve offertes en salespresentaties. Hierdoor is Maglr meer business gericht, maar je kunt alsnog ontzettend creatief zijn. Zelf hebben wij ook al vaker met Maglr gewerkt.

7,5
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
4/5
Wat ik ontzettend fijn vind is dat Maglr op hun website bepaalde voorbeelden weergeeft van verschillende projecten, zoals klantcases. Zo kan je gelijk zien welke bedrijven voor Maglr hebben gekozen en hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan. Daarnaast heb je ook inspiratiepagina’s waar je inspiratie kunt opdoen.
mogelijkheden
5/5
Bij Maglr heb je de keuze uit ontzettend veel verschillende templates en thema’s. Ook laat Maglr zien welk template je het beste kunt gebruiken bij een bepaald thema, zoals zorg, commercieel, bouw etc. Dit is ontzettend handig als je een zetje de goede kant op nodig hebt.
INNOVATIE
4/5
Je merkt gelijk dat Maglr veel meer business gericht is en goed onderscheid maakt in de producten die zij aanbieden. Maglr is marketing-, communicatie- en salesgericht, waardoor je ook duidelijk kunt kiezen uit de drie oplossingen die hierbij passen. Je hebt veel design- en presentatieprogramma’s, maar Maglr is de oplossing als je meer business gericht wil werken.

PRESENTATIE TOOL 4.

Met Piktochart maak je heel snel en gemakkelijk visuals. Het werkt zo simpel dat je er gelijk mee aan de slag kunt. Bij deze tool zijn de templates waar je uit kunt kiezen gemaakt door verschillende experts. Maak inspirerende presentaties met deze handige design tool en zorg voor meer betrokkenheid van je publiek.

7
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
5/5
Log direct in met Facebook, Google of met je naam en email. Vertel wat over jezelf zodat Pictochart zich naar jouw wensen kan personaliseren. Pictochart is helemaal gratis, maar als je gebruik wil maken van de extra mogelijkheden moet je je account upgraden. Je krijgt 30 proefdagen, zodat je zelf kunt kijken of het echt wat voor jou is of niet.
mogelijkheden
3/5
Je hebt verschillende keuzes uit flyers, posters, presentaties, rapporten, social media posts en infographics. Daaruit kan je verschillende templates kiezen. De gekozen templates kan je heel makkelijk aanpassen met de tools die bovenin je scherm staan. Op je dashboard heb je een duidelijk overzicht van al je projecten en ontwerpen. Daarnaast is het ook mogelijk om folders te maken, zodat je sneller je werk kunt vinden. Links bij de ‘create mode’ zie je wat je kan toevoegen en aanpassen.
INNOVATIE
2/5
Pictochart zelf vind ik ontzettend handig, want het helpt bijvoorbeeld mensen die niet bekend zijn met maken van presentaties om een memorabele, aansprekende presentatie neer te zetten. Maar: zoals we al weten zijn er al veel verschillende presentatie tools en vind ik eerlijk gezegd dat Pictochart vergeleken met de rest niet veel meer toevoegt.

PRESENTATIE TOOL 5.

Mmhmm is naar mijn mening echt een tool die de trend van dit moment volgt: online presenteren. Deze app is ontzettend speels en creatief. Nog niet veel mensen kennen het, maar hij zal zekerweten goed bij mensen in de smaak vallen. Met deze tool maak je je presentatie nog leuker en specialer. Het doet me zelf een beetje denken aan de ‘’Photo Booth’’ op de Mac, waar je de stad Parijs of bomen als je achtergrond kan plaatsen. Dit is eigenlijk de geüpgradede versie ervan en je presentatie maak je hiermee ook veel krachtiger.
8
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
4/5
Dit programma is ontzettend makkelijk te gebruiken en vooral makkelijk toe te passen in Zoom. Met Zoom videochat je met mensen of presenteer je online en met Mmhmm zorg je voor een meer interactieve en interessante presentatie.
mogelijkheden
5/5
Met mmhmm is het mogelijk om je achtergrond van je presentatie of live chat te veranderen naar honderden verschillende plekken, vormen en kleuren. Je kunt een presentatie invoegen en tot leven brengen met leuke bewegende figuren en speciale effecten. Ook interactieve opnames zijn mogelijk. Wanneer je een interactieve opname deelt, kunnen je kijkers de opname bekijken als een video of lezen als een diapresentatie. Dit kunnen ze combineren tot hoe zij zelf willen.
INNOVATIE
5/5

Tijdens deze pandemie zijn veel sociale en zakelijke interacties overgegaan op online. Dit is een nieuwe manier om contact maken en houden met elkaar een stuk leuker en effectiever te maken. Het behouden van zakelijke relaties zijn daarbij natuurlijk niet minder belangrijk. Nog meer reden om een krachtige presentatie te geven aan klanten en collega’s.

Samenvattend

De door ons gekozen en geteste (presentatie) tools hebben we beoordeeld op drie aspecten: gebruiksvriendelijkheid, mogelijkheden en innovatie. Eigenlijk is het lastig om deze tools te vergelijken met elkaar, omdat Canva Live en Prezi Design bijvoorbeeld heel iets anders doen. Toch hebben we wel twee favorieten uit deze vijf tools gekozen: Prezi Design en Mmhmm. Beide tools bieden veel mogelijkheden en zijn erg innovatief en daarnaast ook nog gebruiksvriendelijk! Wij maken zelf ook regelmatig gebruik van Prezi Design. Met deze handige programma’s proberen wij onze klanten nog beter te helpen met het creëren van mooie presentaties en andere visuals. Wil jij hier ook hulp bij of wil je tips? Neem dan contact op met het contactformulier. Dan maken we geheel vrijblijvend een (Zoom) afspraak.

MEER BLOGS.